Att arbetssökande kan tvingas till ganska långa resor för att träffa en arbetsförmedlare är en naturlig konsekvens av neddragningarna. Men det är inte Arbetsförmedlingen som bestämt detta, säger Mikael Sjöberg till Arbetet.
Bild: Margareta Bloom Sandebäck
Att arbetssökande kan tvingas till ganska långa resor för att träffa en arbetsförmedlare är en naturlig konsekvens av neddragningarna. Men det är inte Arbetsförmedlingen som bestämt detta, säger Mikael Sjöberg till Arbetet.

”Känner mig trygg i de beslut jag har tagit”

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-19
När arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.

Arbetsförmedlingen har fattat beslut om att lägga ner 130 av sina kontor och varsla 4 500 anställda. Ansvaret för det är politikernas, anser generaldirektör Mikael Sjöberg. Riksdagen var informerad om vilka konsekvenser det skulle bli av det budgetförslag som röstades igenom för 2019.

”Jag känner mig väldigt trygg i de beslut jag har tagit. De har varit tunga att ta, att varsla 4 500 medarbetare och att stänga 130 kontor. Det var en svår period, och det är det fortfarande, men jag kan inte se att jag på ett ansvarsfullt sätt hade kunnat agera annorlunda”, säger Mikael Sjöberg till Arbetet.

Att arbetssökande kan tvingas till ganska långa resor för att träffa en arbetsförmedlare är en naturlig konsekvens av neddragningarna. Men det är inte Arbetsförmedlingen som bestämt detta, säger Mikael Sjöberg.

”Vi kan ha två närliggande kommuner, där den ena har ganska låg arbetslöshet och den andra ganska hög. Där har man ingen vana att resa och söka jobb i den kommun som har en god arbetsmarknad. Då kan det till och med nästan vara som en insats att säga: nu har vi stängt kontoret här, ni får åka till grannkommunen”, säger han till tidningen.

Antalet anställda vid Arbetsförmedlingen minskar nu vecka för vecka, konstaterar Mikael Sjöberg. Det kommer att bli värre innan det blir bättre, säger han.

”Jag vill inte säga förlorade år, för jag har medarbetare som gör fantastiska insatser varje dag. Men arbetsmarknadspolitiken har krympt. Så det är klart att i år, och åtminstone början av nästa år är en exceptionell tid för en svensk myndighet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.