Reformeringen av Arbetsförmedlingen möter motstånd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-13
Flera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.

På tisdagen föreslog Vänsterpartiet i riksdagens arbetsmarknadsutskott att utskottet skulle ge regeringen i uppdrag att ta fram en ny ”trovärdig tidsplan” och i väntan på det ”stoppar den pågående processen”, skriver Expressen. Vänstern fick inte övriga oppositionspartier med sig, eftersom Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förklarade att de först ville ta med frågan till sina riksdagsgrupper innan de var beredda att fatta ett beslut. Men enligt Expressens genomgång är de fyra partierna eniga om att reformeringen i nuvarande form bör stoppas.

”Det här handlar om att bli överens om det enkla: Att stoppa detta”, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati till tidningen.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed säger sig överväga att agera i riksdagen.

”Men exakt hur är för tidigt att säga”, säger han till Expressen.

Regeringspartierna S och MP kom i januariavtalet överens med Centern och Liberalerna om att reformeringen av Arbetsförmedlingen ska vara genomförd under 2021. Under förra veckan begärde Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att statsminister Stefan Löfven skulle kalla samman de fyra partierna bakom januariavtalet för att diskutera en senareläggning av reformen. Statsministern avböjde ett sådant möte med hänvisning till avtalet.

Nu tycks oppositionen vara enig om att stoppa regeringens snabba reformeringsprocess.

”Att Centerpartiet i armkrok med Socialdemokraterna börjat riva ned dagens system utan att veta vad det ska ersättas av är mycket olyckligt”, sade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Expressen förra veckan. 

Om de tre oppositionspartierna till höger, M, KD och SD, kommer överens med V har de majoritet i riksdagen om de exempelvis skulle vilja göra ett så kallat tillkännagivande till regeringen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.