Regeringen anmäls till konstitutionsutskottet

REGERINGEN2019-11-11
Regeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.

– Vi har fått en situation som är ovärdig svensk statsförvaltning, säger Ali Esbati till Publikt.

Han menar att det är många som bär skulden till den kaosliknande situation som uppstått på Arbetsförmedlingen. Han pekar ut M-Kd-budgeten som banade väg för jättebantningen av personal och kontor inom myndigheten. Han klandrar också mittenpartierna som i Januariavtalet drev igenom en ”ogenomtänkt” ståndpunkt att ”privatisera” Arbetsförmedlingen. Även Arbetsförmedlingens ledning har ett ansvar, anser han, genom att inte tydligt säga ifrån vad som skulle bli effekterna av dessa politiska beslut.

– Men i slutändan, understryker han, är det ändå regeringen som har det yttersta ansvaret för att styra riket och därför måste regeringens agerande granskas.

Vad vill du uppnå med din anmälan?

– Jag hoppas att vi får en genomgång av vad som faktiskt har hänt och att den kan bli vägledande för regeringens agerande i framtiden. Regeringen har ansvaret för att myndigheterna fungerar och här har man brustit i det avseendet. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte skjutit till mer pengar eller gett myndigheten någon vägledning.

Ali Esbati säger sig inte vara ute efter att pricka något enskilt statsråd. Ändå är det den förre arbetsmarknadsministern Ylva Johansson och den nuvarande Eva Nordmark som pekas ut i hans KU-anmälan.

– Det handlar inte om dem som personer utan om regeringens agerande. Men visst, om KU blir överens om att detta har skötts dåligt kan man rikta kritik mot de ministrarna, säger han.

Hur ser du på Arbetsförmedlingens framtid?

– Det är mycket olyckligt att en viktig del av svensk statsförvaltning har försatts i detta svåra läge. Jag hoppas verkligen att regeringen tar sitt förnuft till fånga och bromsar den process som pågår. Det finns mycket forskning som visar att det man är på väg att genomföra inte blir bra. Det kommer att gå ut över de anställda på Arbetsförmedlingen, de långtidsarbetslösa och svensk arbetsmarknadspolitik. Jag är också jättebekymrad över att vi får en kostnadsövervältring på kommunerna, säger Ali Esbati.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.