Politikerna måste ta ansvar för Arbetsförmedlingen

LEDARE2019-03-21

Arbetsförmedlingen står inför en av de största omställningarna en svensk myndighet gjort. Ett hastigt besked om en väldigt stor budgetnedskärning följs nu av en genomgripande förändring av uppdraget. Allt pekar tyvärr på att denna process kommer att drabba verksamheten, medarbetarna och de arbetslösa mycket hårt.

Redan 2021 ska ett system vara på plats där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för jobb, medan Arbetsförmedlingens uppdrag har fokus på kontroll och myndighetsutövning. Men det tar tid för en myndighet att minska sin personal och sänka sina kostnader. Varken lagar eller avtal tillåter, som tur är, statliga arbetsgivare att göra sig av med anställda från en dag till en annan. Det finns förhandlingsskyldighet och uppsägningstider.

Detta har myndighetens ledning tagit till intäkt för att med brådska ta i med storsläggan. I februari varslades 4 500 anställda om uppsägning. Motivet är att det är nödvändigt för att klara budgeten för 2019 eftersom besparingarna inte får effekt förrän mot årets slut.

I detta nummer av Publikt beskriver Fredrik Andersson, STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen, hur medarbetare nu flyr en myndighet i en kaotisk situation. När Publikt träffar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger hon att hon inte önskat att förändringen skulle gå till på detta sätt, men gör ändå bedömningen att varslen kommer att ligga kvar.

De senaste månadernas turer kring Arbetsförmedlingen ökar inte förtroendet för politikernas förmåga att skapa förutsättningar för myndigheter som Arbetsförmedlingen att klara sitt uppdrag och finnas på plats i hela landet. Nu vilar ett tungt ansvar på regeringen och dess samarbetspartier att agera. Den nya regeringen beviljade visserligen myndigheten en utökad anslagskredit, men den kommer inte att räcka särskilt långt för att mildra omställningen. Det krävs snabba och tydliga besked och tillräckliga resurser.

Publikt kommer att fortsätta att granska arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingens omställning. Det är ett viktigt uppdrag för en facklig tidning med ett journalistiskt uppdrag. En tidning där de frågor som är viktiga för läsarna får utrymme.

En tidning som ska leva upp till de anspråken måste ständigt utvecklas. Som du kanske märkt har detta nummer av Publikt ett nytt format och ny grafisk form. Tidningen är tjockare och innehåller ännu mer fördjupande och matnyttig läsning. Från och med nu får du den i din brevlåda åtta gånger om året. Däremellan kan du läsa dagliga nyheter på www.publikt.se.

Jag hoppas att du gillar tidningens nya dräkt – hör gärna av dig till redaktionen och berätta vad du tycker!

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA