Annons:
Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör kommer cirka 130 av myndighetens 242 kontor att läggas ned. Främst handlar det om kontor på mindre orter.Bild:Monika Manowska
Arbetsförmedlingen
Nyhet
AVLinda Kling0 kommentarerTyck till!

Varsel har lett till oro och personalflykt

Uppgiven och kaotisk. Så beskriver Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, stämningen på myndigheten efter varslet.

I slutet av januari varslade Arbetsförmedlingen 4 500 personer – en tredjedel av de anställda – om uppsägning, som en följd av myndighetens drastiskt minskade budgetanslag. Då varnade STs avdelningsordförande Fredrik Andersson för personalflykt.

– Den är vi mitt uppe i nu. Vilket gör det extra tungt för dem som är kvar, som mitt i detta varsel måste leverera resultat, säger han.

Som en följd av varslet har Arbetsförmedlingen beslutat att stänga drygt hälften av de 242 kontor som i dag finns runt om i landet.

– Den exakta siffran är inte klar, men vi räknar med att lägga ned omkring 130 kontor där det sammanlagt jobbar ungefär 3 000 personer, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg till Publikt.

Enligt honom är ambitionen att ett­ ­preliminärt beslut om vilka kontor som ­berörs ska tas senast i början av april. Sedan tidigare har Arbetsförmedlingen aviserat att det främst är mindre och ­medelstora orter som kommer att drabbas.

– Vi tittar på var det är viktigt att vi finns framöver och då är det stora städer där det bor och rör sig mycket folk, samt på knutpunkter där många passerar och dit det är lätt att ta sig, säger Mikael Sjöberg.

Men att små orter drabbas ser STs ­Fredrik Andersson som "fel tänk".

– De kontoren fungerar oftast väldigt bra och de kostar inte mycket. Det skulle inte slå lika hårt att lägga ned vissa kontor i storstadsregionerna där förbindelserna är bättre. Jag förväntar mig en noggrann analys av och diskussion kring vilka kontor som ska stängas. Men jag ser att arbetsgivaren vill gå fort fram, säger han.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva ­Johansson, S, kommer regeringen att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att säkerställa närvaro i varje kommun, så att människor ska kunna boka möten och träffa en arbetsförmedlare på hemmaplan.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, har också uttalat sig om att Arbetsförmedlingen i framtiden bör anslutas till de statliga servicekontoren, som ska bli fler.

Det är enligt Mikael Sjöberg i linje med hur Arbetsförmedlingen har resonerat.

Just nu pågår förhandlingar, men Mikael Sjöberg räknar med att de första uppsägningarna ska komma under april.

– Senast i början av maj måste vi komma i gång om vi ska klara våra tidsramar för budgeten, säger han.

I början av mars beslutade regeringen att utöka myndighetens anslagskredit med omkring 150 miljoner kronor i syfte att underlätta omställningen. Arbetsförmedlingen kan ännu inte svara på hur den utökade krediten ska användas.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.