Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S.

Vårbudgeten stoppar inte varsel på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-02-20

Regeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innebär att Arbetsförmedlingen ska ”göras om i grunden”. Men myndigheten aviserade om neddragningar redan i december, på grund av att riksdagen antog skuggbudgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna i stället för regeringens budget. M-KD-budgeten innebar kraftiga neddragningar av anslagen.

Varslen som lades 30 januari om uppsägning av 4 500 personer var det myndigheten i december kalkylerade med som ett värsta scenario. Att varslet blev så omfattande beror bland annat på att medarbetarna har uppsägningstider, som gör att besparingar på löner kan hämtas hem först i slutet av året.

Bland STs medlemmar på Arbetsförmedlingen har det funnits förväntningar om att regeringen skulle återkomma i vårändringsbudgeten med förslag för att mildra slaget.

– Jag tror att man har väntat sig att det ska komma någon typ av medel till oss, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. Man tycker att det inte är rätt, att det är ett feltänk att utsätta myndigheten för detta.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Publikt att vårändringsbudgeten inte kommer att minska behovet av nedskärningar.

– Det har varit en väldigt olycklig process. Jag bedömer ändå, i de diskussioner vi har mellan partierna om genomförandet av Januariöverenskommelsen, att varslen ligger kvar.

STs Fredrik Andersson framhåller att det kostar pengar att ta hand om en omställning.

– Och den här omställningen är gigantisk. Det känns lite hänsynslöst.

Han säger att många chefer och medarbetare hör av sig till honom och undrar vad som ska hända med myndigheten.

– De är arga och oroliga, och personalflykten har eskalerat de senaste dagarna. Politikerna har ett ansvar för att vi kan utföra vårt uppdrag. Många här har känslan att de frånhänt sig det ansvaret, att de kommer för billigt undan.

Ylva Johansson säger att hon har förståelse för att myndigheten och dess anställda behöver få veta vilken riktning Arbetsförmedlingen ska ta framöver.

– Jag känner brådskan, och besked kommer inom kort. Men det är viktigt att vi fyra partier är överens om svaren vi ger, så att det inte blir olika besked. Beskeden måste också vara hållbara, så att det inte blir några ändringar i efterhand.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av hansomtycker (ej verifierad) tors, 02/21/2019 - 11:04
Till Ylva: Du har sålt ut Arbetsförmedlingen. Ni tog fram en lapp som ni kallar Januari ÖK för att sedan inte har besked på hur ni vill ha det?

En av Sveriges största myndigheter riskerar total kollaps pga utav er tröghet kring att ta tag i frågan. Ni borde alla skämmas. Allt från valet tills nu har varit ett stort löjeväckande skämt?

Vad sysslar ni med?

Var är er konsekvensanalys? Ni har kastat skit på AF under 15 år för beslut om styrning som NI fattat oavsett partifärg.

Helt galet att ni inte kan se ert eget ansvar i någonting.

Och ni ska vara ledare för vårt land. Skäms allihopa.

Jag kommer aldrig med att rösta i ett val.

Ni är inte värda det.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.