Varnar för stora svårigheter för myndigheterna

BUDGETEN2018-12-21
Den beslutade statsbudgeten kommer att innebära stora verksamhetsförändringar samtidigt som myndigheterna har fått mycket kort omställningstid. Det kommer att innebära stora svårigheter för myndigheterna, konstaterar Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.

Riksdagsbeslutet om 2019 års statsbudget kommer att medföra stora besparingar bland annat för Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Naturvårdsverket, konstaterar Arbetsgivarverket. För Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation innebär budgeten att verksamheten ska upphöra 31 december 2019. Samtidigt sker stora satsningar på rättsväsende och försvar. 

”Den parlamentariska ovissheten och det budgetbeslut som fattats, innebär för vissa verksamheter att stora förändringar måste genomföras på mycket kort tid. Att besluten i statsbudgeten inte kunnat beredas på normalt sett innebär stora svårigheter för dessa verksamheter”, kommenterar generaldirektör Eva Liedström Adler.

Arbetsgivarverket anser också att det är problematiskt med att riksdagen beslutat om det särskilda anslaget till höjda polislöner inom anslagsområdet för rättsväsendet.

”Arbetsgivarverket är alltid kritiskt till den här typen av politisk inblandning i den svenska lönebildningen, som riskerar att staten blir löneledande över tid. Politisk inblandning kan komma att driva fram kompensationskrav från andra grupper. Ett annat problem är att den här typen av satsningar inte är permanenta och svåra att klara på lång sikt. När satsningarna upphör måste besparingar hittas inom myndighetens budget”, påpekar förhandlingschefen Anna Falck i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.