Fel avskeda Sameskolans chef

SAMESKOLAN2015-11-05

En infekterad strid om vem som skulle bli rektor för Sameskolan i Jokkmokk ledde till att Sameskolstyrelsen anmälde sin skolchef till Statens ansvarsnämnd. Styrelsen ville avskeda honom för illojalitet, bristande ledarskap och omdömeslöst agerande. Men ansvarsnämnden säger nej.

Konflikten kring rektorstillsättningen har innehållit anklagelser av ovanligt slag i en statlig myndighet. Enligt skolchefen, som är ST-medlem och har fått stöd av förbundet i rättsprocessen, har protokoll rörande rekryteringen förfalskats. Detta för att den högste ansvarige politikern Börje Allas, ordförande i Sameskolstyrelsen, skulle kunna tillsätta sin kandidat som rektor.

I de inlagor som ST skickat till Statens ansvarsnämnd påpekas också att Börje Allas är släkting till och bekant med den person han ville se som rektor.

Parterna har helt olika bilder av vad som hänt och anklagar varandra för regelvidrigt agerande. Statens ansvarsnämnd skriver i sitt beslut att den trots ”det vidlyftiga material som åberopats och den omfattande argumentering som har anförts på ömse håll” inte kan dra några bestämda slutsatser om det komplicerade händelseförloppet.

Statens ansvarsnämnd har till exempel inte kunnat reda ut varför det finns tre versioner av ett protokoll från ett beslutande möte i Nämnden för Sameskolstyrelsen om rektorstillsättningen. Skolchefen som skrev protokollet känns vid ett. Det andra innehåller handskrivna, odaterade tillägg och det tredje är enligt skolchefen ren förfalskning.

Skolchefen hade anställt en annan person som rektor än den Börje Allas ville ha, och det fanns därmed två kontrakterade rektorer för skolan. Det var illojalt av skolchefen, ansåg Sameskolstyrelsen. Men Statens ansvarsnämnd gör en annan bedömning, med hänvisning till alla oklarheter om vad som faktiskt skedde på mötet. Sameskolstyrelsen har enligt Statens ansvarsnämnd inte kunnat visa att det finns en grund för att avskeda skolchefen på grund av illojalitet.

Ansvarsnämnden anser inte heller att skolchefen agerat så ansvarslöst eller haft sådana brister i sitt ledarskap att det motiverar avsked. Beslutet i nämnden var enhälligt.

Skolchefen har varit försatt ur tjänst sedan slutet av april och har inte fått komma till arbetsplatsen. Den rektor han tillsatte fick aldrig börja arbeta, och driver med hjälp av ST en egen tvist i Arbetsdomstolen mot Sameskolstyrelsen. Den är ännu inte avgjord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA