Bild: Janetta Nyberg

Gå till jobbet sjuk kan stå dig dyrt

PÅ JOBBET: SJUKNÄRVARO2012-10-16

Under vinterhalvåret går många till jobbet med hosta, snuva och kanske till och med feber. Men den som gång på gång arbetar trots sjukdom riskerar inte bara att smitta kolleger, utan äventyrar också sin egen hälsa.

Av:  Ingegerd Rönnberg

– När man talar omfriska arbetsplatser är det lika viktigt att diskutera sjuknärvaro som sjukfrånvaro. Upprepad sjuknärvaro kan göra att man riskerar att få sämre hälsa, säger Gunnar Bergström.

Han är docent i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet i Stockholm och har studerat sambandet mellan sjuknärvaro och längre sjukskrivningar.

Att vid enstaka tillfällen gå till jobbet när man borde ligga kvar i sängen tycks dock inte påverka hälsan nämnvärt, säger han.

– Men om man gång på gång biter ihop och känner att man måste vara på arbetet fast man borde ha ringt sig sjuk, då finns det en förhöjd risk för att under de närmaste åren drabbas av en längre sjukskrivning.

Varför upprepad sjuknärvaro ökar risken för långtidssjukskrivning är inte helt klarlagt.

– En möjlig förklaring är att det sliter på hela organismen om man över­belastar sig själv under längre tid – med sämre hälsa som följd, säger Gunnar Bergström.

För företagshälsovården är målet att uppnå en relativt låg sjukfrånvaro. Men är det en mycket låg sjukfrånvaro på en arbetsplats kan det vara tecken på att där finns en kultur att gå till jobbet trots att man borde vara hemma, säger Urban Svensson, medi­cinskt ledningsansvarig på företagshälsan Previa.

– Vi får höra att sjukfrånvaro ställer till det på arbetsplatsen. När du kommer tillbaka möts du av en anhopning av jobb, full mejlbox och så vidare. Vet man att det sätts in en vikarie kan det vara en lägre tröskel att sjukanmäla sig.

Gunnar Bergström har gjort liknande iakttagelser:

– Folk säger ofta att de inte vill sjukskriva sig för att ingen gör jobbet när de är borta. Det kan också handla om att man känner lojalitet med arbetslaget.

Mellanchefer sticker ut som en grupp med särskilt hög sjuknärvaro.

– De känner kanske extra press på grund av sin mellanställning och tycker att de måste vara på arbetet och se till att allt fungerar, säger Gunnar Bergström.

Även den som avstår från att gå till kontoret kan med hjälp av dagens teknik arbeta hemifrån.

– En del anställda kompenserar kanske sjukfrånvaro genom att delvis jobba hemifrån och exempelvis kolla mejl, säger Gunnar Bergström.

Med de krav på tillgänglighet och prestation som finns på många arbetsplatser kan det vara lätt att känna sig tvungen att kompensera sin frånvaro på sådana vis.

– Det handlar om kompromisser. Vad mår du och din omgivning bäst av? säger Urban Svensson.

Det finns andra faktorerän lojalitet med arbetsgivaren och kollegerna som får folk att jobba när de är sjuka. Den som har en kronisk sjukdom kanske inte vill dra uppmärksamheten till sig och visa sig svag. Rädsla för att förlora jobbet kan spela in.

Många tycker också att det är för dyrt att sjukskriva sig på grund av karens­dagar och låg ersättning i sjukförsäkringen, konstaterar både Urban Svensson och Gunnar Bergström.

– Resonerar man på det viset bör man dock tänka på att det på sikt kan kosta ännu mer om man tvingas till en längre sjukskrivning, säger Gunnar Berg­ström.

Forskning i andra länder visar att sjuknärvaro inte bara kan bli dyr för den enskilde individen utan också för arbetsplatsen.

– Den kan leda till sämre effektivitet, fler smittade och fler som på sikt blir långtidssjukskrivna, säger Gunnar Bergström.

I de kontorslandskap som blir allt vanligare är risken extra stor att den som går till jobbet krasslig smittar sina kolleger.

– Smitta sprids lättare ju kortare det är mellan varje enskild arbetsplats. Risken minskar av att nysa i armvecket och sprita händerna, men det är lite osolidariskt mot kollegerna att gå till jobbet om du är förkyld och febrig, säger Urban Svensson.

Vid en rejäl förkylning bör du vara hemma en till två dagar för att minska smittsamheten, rekommenderar han.

– Dessutom läker troligen förkylningen lite fortare om du sover ut och vilar. Det är en vinst som kanske kompenserar det lönebortfall som sjukskrivningen orsakar.

Urban Svensson påpekar att chefen är en viktig förebild och bör lyfta frågan om sjuknärvaro – exempelvis genom att ta upp den på ett arbetsplatsmöte.

– Understryk att det är okej att vara hemma vid en rejäl förkylning och se till att själv vara det.

4 tips om hur ni kan jobba mot sjuknärvaron

  • Prata i arbetslaget om vilken förståelse det finns för att man är hemma när man är sjuk – och vad ni tycker om att kolleger kommer till jobbet trots sjukdom och riskerar att smitta andra.
  • Om det finns en kultur på arbetsplatsen där medarbetare kommer till jobbet fast de är sjuka, diskutera det med varandra. Lyft frågan med chefen. Är inte chefen lyhörd för problemet, tala med facket.
  • Är du själv chef – var tydlig med att den som är sjuk ska vara sjukskriven. Föregå med gott exempel.
  • Diskutera hur ni kan organisera arbetet så att ingen känner sig tvungen att jobba trots sjukdom. Behövs en vikariepool? Kan ni lära er varandras arbetsuppgifter i större utsträckning? Tillsammans kan ni ställa krav på ändrad organisation.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Var inte rädd för att ställa krav på arbetsmiljön

RÅD OM JOBBET: ARBETSMILJÖ2015-11-17

Så undviker du stressvärk

PÅ JOBBET: STRESS2011-09-26

Så känns psykisk ohälsa igen

PÅ JOBBET: HÄLSA2011-05-03
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA