För hårt straff återkalla fuskares betyg

HÖGSKOLAN2019-12-09

En statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.

Den särskilda utredaren, rådmannen Anna Tansjö, konstaterar att förekomsten av fusk vid antagning till högskolestudier väcker starka känslor och berättigad ilska. Fusket utmanar grundläggande värden om rättvisa och moral. Det är ett oacceptabelt beteende som drabbar andra och därför inte bör lämnas utan åtgärd. Men det är en bedömningsfråga om åtgärden att återkalla betygsbeslut är en proportionerlig och lämplig reaktion på fusk vid antagningen, skriver hon.

Utredningen redovisar en lång rad skäl både för och emot att införa bestämmelser om att betyg ska återkallas om studenten har fuskat vid antagningen. Men utredningen landar ändå i att återkallande av betyg är ett oproportionerligt straff.

Enligt utredningen ökar fusket, både vid antagning och under utbildningen, och är ett mycket allvarligt problem. Det gör att det finns skäl att införa tydliga och kännbara sanktioner för den som fuskar.

Ett betygsbeslut baseras på studentens prestationer under utbildningen. Att återkalla det skulle snarare bli ett straff än ett återställande av ett felaktigt förvaltningsbeslut. Något liknande återkallande finns inte inom något rättsområde, konstaterar utredaren. Att återkalla betyg kan få oönskade och oöverblickbara konsekvenser och ge upphov till svåra gränsdragningar.

Att återkalla betyg kan också innebära en samhällsekonomisk förlust. Om studenten har hunnit klara en eller flera kurser eller en utbildning har samhället redan ”investerat” i studenten i form av genomförd undervisning och examination, konstaterar utredaren. Samhällsnyttan av en utbildad person försvinner om betygen skulle återkallas. En sådan lösning ter sig främmande i rättssystemet i stort, och kan få konsekvenser som är svåra att förutse och överblicka, skriver hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA