Annons:
Johanna Lindgren kände att hon passade för jobbet på Polisens kontaktcenter i Luleå. ”Med min erfarenhet inom vården kunde jag få bra samtal med dem som ringde in. Jag kan bemöta människor i olika åldrar och utsatta situationer”, säger hon.Bild:Susanne Lindholm
POLISEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Hon blev av med jobbet på grund av dyslexin

Johanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.

Stavfel, syftningsfel och hopblandade meningar. ST-medlemmen Johanna Lindgren har dyslexi. Men med stöd och hjälpmedel har det aldrig varit några större problem, och det var det inte heller när hon började på sitt drömjobb inom Polisen.

– Det var som handen i handsken. Jag kände att jag var viktig och att jag hade en uppgift att hjälpa till i samhället, säger Johanna Lindgren till Publikt.

Som administratör på Polisens kontaktcenter i Luleå, PKC, tog hon emot samtal från människor som ringer 114 14 och har råkat ut för exempelvis parkeringsskada, skadegörelse, inbrott eller misshandel. Samtalen kunde bli långa, säger Johanna Lindgren. Det passade henne eftersom hon fick tid på sig att skriva och fick saker upprepade för sig.

– Med min erfarenhet inom vården kunde jag få bra samtal med dem som ringde in. Jag kan bemöta människor i olika åldrar och i utsatta situationer.

Efter en sex veckor lång internutbildning hann hon jobba några månader innan sektionschefen kallade in henne på sitt rum i mars 2018. Som Publikt tidigare har skrivit om valde myndigheten då att avsluta Johanna Lindgrens provanställning med hänvisning till hennes läs- och skrivsvårigheter.

– Innan samtalet är slut säger chefen att jag är välkommen att söka tillbaka när jag har gått några svenskkurser och lärt mig att skriva, säger Johanna Lindgren.

Hon blev chockad och ledsen.

– För jag kände verkligen att det var mitt drömjobb, och jag tyckte så mycket om det.

Läs- och skrivsvårigheter är ett generellt begrepp som används för den som av någon anledning har svårt att läsa eller skriva. Att ha dyslexi är en sådan anledning, enligt Svenska dyslexiföreningens definition.

Dyslexi är oftast ärftligt och har att göra med svårigheten att avkoda text och förstå kopplingen mellan bokstäver och ljud, enligt definitionen. Med olika hjälpmedel kan de hindren ofta utjämnas.

Efter mötet med chefen blir Johanna Lindgren uppringd av ST lokalt, som får hennes version av vad som hade hänt och kallar till samtal med chefen. Resultatet av det blev att hon skulle få jobba kvar till juli då provanställningen gick ut, som hon uppfattade det.

 

 

Efter att ha jobbat ett par dagar till fick Johanna Lindgren dock besked om att lämna in passerkort och nycklar. Hon blev arbetsbefriad med lön tills dess att provanställningen avslutades i juli 2018.

– Precis innan dess hade jag meddelat arbetsgivaren att jag tycker att det är diskriminering, och att jag kommer ta hjälp av facket för att gå vidare.

Johanna Lindgren hade inte fått några signaler om att hennes skrivna rapporter var felaktiga. Hon berättade om sin dyslexi redan under anställningsintervjun, och uppfattade att hon skulle kunna få hjälpmedel under internutbildningen. Men det fick hon aldrig. I efterhand har hon förstått att det hade funnits möjlighet för Polisen att beställa till exempel rättstavningsprogram till datorn.

STs tidigare förbundsjurist Jessica Berlin, numera jurist på Sveriges läkarförbund, är ombud i Arbetsdomstolen. Enligt henne har Johanna Lindgren gjort ”alla rätt” som arbetstagare genom att i förväg informera om sin dyslexi. Hon klarade också internutbildningen, påpekar hon.

– Det är anmärkningsvärt att Sveriges största myndighet, och en av landets största arbetsgivare överhuvudtaget, behandlar en person med funktionsnedsättning så här, säger Jessica Berlin till Publikt.

Arbetsgivaren erbjöd en förlikning men medlemmen och facket valde att ändå gå vidare. Det var dels för lite pengar, dels är det principiellt viktigt att kämpa för andra dyslektiker, enligt Jessica Berlin.

– Diskriminering är ofta svårt att bevisa, men i det här fallet har man uttryckligen sagt att hon får sluta på grund av sin dyslexi. För andra dyslektikers skull hoppas vi att det blir bifall i Arbetsdomstolen. Annars kanske man avskräcks från att söka sådana här tjänster, säger hon.

Arbetsgivaren påpekar att Johanna Lindgren fick stöd under den inledande internutbildningen, i form av en bärbar dator och en stödperson. Det fick hon dock inte ha kvar när utbildningen var över. Därefter menar Polisen att man inte har varit medveten om att Johanna Lindgren behövde ytterligare hjälpmedel, enligt protokollet från huvudförhandlingen.

Man anser inte att det handlar om diskriminering på det sätt som facket och Johanna Lindgren påstår och påpekar att det fanns andra faktorer än "språkkravet" som låg bakom att provanställningen avslutades, enligt protokollet. Arbetsgivaren lyfter också fram att sektionschefen försökte hjälpa Johanna Lindgren "på olika sätt" eftersom hon inte klarade av jobbet. 

Efter att provanställningen inom Polisen gick ut var Johanna Lindgren arbetslös i ungefär en månad innan hon fick en halvtidstjänst inom hemsjukvården. I dag jobbar hon heltid som undersköterska på en avdelning för palliativ vård på Sunderby sjukhus utanför Luleå.

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen är över och 4 mars meddelas domen. Det har varit en lång process, säger Johanna Lindgren. Och jobbig.

ST kräver att hon får ersättning för diskriminering med 175 000 kronor, samt omkring 90 000 kronor i inkomstförlust. Motparten, staten i form av Arbetsgivarverket, går enbart med på att betala 20 000 kronor i skadestånd för bristande tillgänglighet, enligt protokollet från huvudförhandlingen.

För Johanna Lindgrens del handlar det om att arbetsgivaren ska erkänna fel och be om ursäkt.  

– Jag tycker inte att man ska kunna säga så här till någon. Jag är utbildad undersköterska med goda betyg i svenska, och i skolan har lärarna kunnat ha överseende med min dyslexi, säger Johanna Lindgren.

Hon har ingen känsla för vilken linje som Arbetsdomstolen kommer att gå på.

– Får jag rätt känns det värt att jag har gått igenom det här. Det finns många som har dyslexi, och då har jag visat att man kan stå upp. Till och med mot den största myndigheten i Sverige, säger Johanna Lindgren.

Sektionschefen inom Polisen som nämns i texten har avböjt att medverka i artikeln med hänvisning till att det handlar om ett personalärende och att dom inte har fallit.

 
Bli den första att tycka till!
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till mer kärnverksamhet.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i Coronakrisens spår.
UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEOMRÅDETNyhetPå grund av risken för att sprida coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.