Annons:
Johanna Lindgren kände att hon passade för jobbet på Polisens kontaktcenter i Luleå. ”Med min erfarenhet inom vården kunde jag få bra samtal med dem som ringde in. Jag kan bemöta människor i olika åldrar och utsatta situationer”, säger hon.Bild:Susanne Lindholm
POLISEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Hon blev av med jobbet på grund av dyslexin

Johanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.

Stavfel, syftningsfel och hopblandade meningar. ST-medlemmen Johanna Lindgren har dyslexi. Men med stöd och hjälpmedel har det aldrig varit några större problem, och det var det inte heller när hon började på sitt drömjobb inom Polisen.

– Det var som handen i handsken. Jag kände att jag var viktig och att jag hade en uppgift att hjälpa till i samhället, säger Johanna Lindgren till Publikt.

Som administratör på Polisens kontaktcenter i Luleå, PKC, tog hon emot samtal från människor som ringer 114 14 och har råkat ut för exempelvis parkeringsskada, skadegörelse, inbrott eller misshandel. Samtalen kunde bli långa, säger Johanna Lindgren. Det passade henne eftersom hon fick tid på sig att skriva och fick saker upprepade för sig.

– Med min erfarenhet inom vården kunde jag få bra samtal med dem som ringde in. Jag kan bemöta människor i olika åldrar och i utsatta situationer.

Efter en sex veckor lång internutbildning hann hon jobba några månader innan sektionschefen kallade in henne på sitt rum i mars 2018. Som Publikt tidigare har skrivit om valde myndigheten då att avsluta Johanna Lindgrens provanställning med hänvisning till hennes läs- och skrivsvårigheter.

– Innan samtalet är slut säger chefen att jag är välkommen att söka tillbaka när jag har gått några svenskkurser och lärt mig att skriva, säger Johanna Lindgren.

Hon blev chockad och ledsen.

– För jag kände verkligen att det var mitt drömjobb, och jag tyckte så mycket om det.

Läs- och skrivsvårigheter är ett generellt begrepp som används för den som av någon anledning har svårt att läsa eller skriva. Att ha dyslexi är en sådan anledning, enligt Svenska dyslexiföreningens definition.

Dyslexi är oftast ärftligt och har att göra med svårigheten att avkoda text och förstå kopplingen mellan bokstäver och ljud, enligt definitionen. Med olika hjälpmedel kan de hindren ofta utjämnas.

Efter mötet med chefen blir Johanna Lindgren uppringd av ST lokalt, som får hennes version av vad som hade hänt och kallar till samtal med chefen. Resultatet av det blev att hon skulle få jobba kvar till juli då provanställningen gick ut, som hon uppfattade det.

 

 

Efter att ha jobbat ett par dagar till fick Johanna Lindgren dock besked om att lämna in passerkort och nycklar. Hon blev arbetsbefriad med lön tills dess att provanställningen avslutades i juli 2018.

– Precis innan dess hade jag meddelat arbetsgivaren att jag tycker att det är diskriminering, och att jag kommer ta hjälp av facket för att gå vidare.

Johanna Lindgren hade inte fått några signaler om att hennes skrivna rapporter var felaktiga. Hon berättade om sin dyslexi redan under anställningsintervjun, och uppfattade att hon skulle kunna få hjälpmedel under internutbildningen. Men det fick hon aldrig. I efterhand har hon förstått att det hade funnits möjlighet för Polisen att beställa till exempel rättstavningsprogram till datorn.

STs tidigare förbundsjurist Jessica Berlin, numera jurist på Sveriges läkarförbund, är ombud i Arbetsdomstolen. Enligt henne har Johanna Lindgren gjort ”alla rätt” som arbetstagare genom att i förväg informera om sin dyslexi. Hon klarade också internutbildningen, påpekar hon.

– Det är anmärkningsvärt att Sveriges största myndighet, och en av landets största arbetsgivare överhuvudtaget, behandlar en person med funktionsnedsättning så här, säger Jessica Berlin till Publikt.

Arbetsgivaren erbjöd en förlikning men medlemmen och facket valde att ändå gå vidare. Det var dels för lite pengar, dels är det principiellt viktigt att kämpa för andra dyslektiker, enligt Jessica Berlin.

– Diskriminering är ofta svårt att bevisa, men i det här fallet har man uttryckligen sagt att hon får sluta på grund av sin dyslexi. För andra dyslektikers skull hoppas vi att det blir bifall i Arbetsdomstolen. Annars kanske man avskräcks från att söka sådana här tjänster, säger hon.

Arbetsgivaren påpekar att Johanna Lindgren fick stöd under den inledande internutbildningen, i form av en bärbar dator och en stödperson. Det fick hon dock inte ha kvar när utbildningen var över. Därefter menar Polisen att man inte har varit medveten om att Johanna Lindgren behövde ytterligare hjälpmedel, enligt protokollet från huvudförhandlingen.

Man anser inte att det handlar om diskriminering på det sätt som facket och Johanna Lindgren påstår och påpekar att det fanns andra faktorer än "språkkravet" som låg bakom att provanställningen avslutades, enligt protokollet. Arbetsgivaren lyfter också fram att sektionschefen försökte hjälpa Johanna Lindgren "på olika sätt" eftersom hon inte klarade av jobbet. 

Efter att provanställningen inom Polisen gick ut var Johanna Lindgren arbetslös i ungefär en månad innan hon fick en halvtidstjänst inom hemsjukvården. I dag jobbar hon heltid som undersköterska på en avdelning för palliativ vård på Sunderby sjukhus utanför Luleå.

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen är över och 4 mars meddelas domen. Det har varit en lång process, säger Johanna Lindgren. Och jobbig.

ST kräver att hon får ersättning för diskriminering med 175 000 kronor, samt omkring 90 000 kronor i inkomstförlust. Motparten, staten i form av Arbetsgivarverket, går enbart med på att betala 20 000 kronor i skadestånd för bristande tillgänglighet, enligt protokollet från huvudförhandlingen.

För Johanna Lindgrens del handlar det om att arbetsgivaren ska erkänna fel och be om ursäkt.  

– Jag tycker inte att man ska kunna säga så här till någon. Jag är utbildad undersköterska med goda betyg i svenska, och i skolan har lärarna kunnat ha överseende med min dyslexi, säger Johanna Lindgren.

Hon har ingen känsla för vilken linje som Arbetsdomstolen kommer att gå på.

– Får jag rätt känns det värt att jag har gått igenom det här. Det finns många som har dyslexi, och då har jag visat att man kan stå upp. Till och med mot den största myndigheten i Sverige, säger Johanna Lindgren.

Sektionschefen inom Polisen som nämns i texten har avböjt att medverka i artikeln med hänvisning till att det handlar om ett personalärende och att dom inte har fallit.

 
Bli den första att tycka till!
CoronaNyhetAntalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddstopp.
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.