IAF tycker fler borde nekas a-kassa

A-KASSAN2016-12-08

A-kassorna slarvar med att granska skälen till att den som på egen begäran slutat sin anställning ska beviljas a-kassa. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.

IAF har granskat arbetslöshetskassornas bedömning av giltiga skäl för att inte stänga av den sökande från arbetslöshetsersättning när denne själv sagt upp sig. Det kan finnas många orsaker till att någon avslutar sin anställning på egen begäran, konstaterar IAF. A-kassan måste bedöma om den sökande haft giltiga skäl för att sluta sitt arbete. För att inte stängas av från rätten till a-kassa under en viss tid krävs starka skäl, som dessutom ska kunna styrkas av den sökande.

Enligt IAF utreder inte alltid a-kassorna ärendena i den omfattning som krävs. En sådan utredning ska visa att det finns giltiga skäl för att den sökande ska slippa bli avstängd från rätten till ersättning. I flera fall saknas det ett sådant underlag, konstaterar IAF.

IAF konstaterar också att a-kassorna har godtagit skäl som inte utgör giltiga skäl i försäkringens mening. Till exempel har det förekommit att a-kassan bedömt att utbetalat avgångsvederlag och allmänt missnöje med ledarskap, organisation och arbetsuppgifter utgör giltiga skäl. Enligt IAF finns det inget stöd för detta i gällande regler.

IAF anser också att a-kassorna brister i dokumentation. För att förstå hur a-kassan kommit fram till sitt beslut krävs att dokumentationen speglar vilka resonemang och omständigheter som legat till grund för beslutet. Dessutom bör a-kassorna enligt IAF förbättra sin fortbildning, uppföljning och kontroll, för att förhindra felaktiga utbetalningar och stärka rättssäkerheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA