Lagrådet godtar inspelningsförbud i svenska domstolar

DOMSTOLARNA2018-09-19

Det kan bli förbjudet att fotografera och göra ljudupptagningar i svenska domstolar. Det föreslog den rödgröna regeringen före valet – ett förslag som nu får grönt ljus från lagrådet.

Av:  Christoph Andersson

Frågan väcktes ursprungligen av den statliga utredaren Barbro Thorblad. I utredningen »Stärkt ordning och säker­het i domstol« förespråkar hon att all fotografering och ljudupptagning i domstolsbyggnader ska förbjudas, trots att hon konstaterar att det »kan innebära inskränkningar av både yttrande- och informationsfriheten«.

Publikt har tagit del av 61 remissyttranden om förslaget, varav 54 är positiva, däribland Polisen och flera domstolar. En av dem är Norrköpings tingsrätt, som anser att skyddet för personlig integritet och säkerhet måste stärkas.

»Detta intresse får i denna situation väga tyngre än informations- och yttrandefriheten«, heter det i svaret.

Den uppfattningen delar även ord­föranden för STs avdelning inom Sveriges domstolar, Anette Jellve:

– Det är inte rimligt att åhörare, advo­kater, nämndemän och domare utan vidare ska spelas in eller foto­graferas, säger hon till Publikt. Visserligen kan det innebära ett problem för medierna, men det måste gå att lösa.

Under september har frågan behandlats av lagrådet, som i stort godtar att olika förbud skrivs in i rättegångs­balken.

Lagförslaget innebär att alla som besöker en rättssal ska ha sin elektroniska utrustning »avstängd och undanstoppad«. Det gäller mobiler, datorer, kameror och digitala bandspelare.

Det ska också bli förbjudet att från en korridor i domstolsbyggnaden foto­grafera eller filma in i en rättssal. En enskild domare ska dock kunna besluta om undantag för exempelvis journalister, som vill fotografera eller banda.

Samtidigt ska domaren när som helst kunna avbryta en bandinspelning i rätten om den »kan antas« påverka utredningen negativt.

Centralorganisationen TCO, där ST är medlem, är emot förändringen. I likhet med Journalistförbundet befarar TCO att den kan leda till godtycke och försvåra rapporteringen från olika rättsprocesser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA