Lagändringar ska öka säkerheten i domstolar

DOMSTOLAR2019-03-19

Regeringen föreslår flera lagändringar i syfte att förbättra säkerheten och integriteten i svenska domstolar. TCO har tidigare kritiserat de delar av förslaget som kan försvåra journalistisk bevakning av rättegångar.

Regeringens förslag innebär bland annat att vittnen och brottsoffer ska få större möjlighet att delta i en rättsprocess utanför rättssalen, genom videokonferens. Det ska också bli lättare att avvisa störande personer, och domstolars beslut om säkerhetskontroll ska omfatta fler och gälla längre tid.

Propositionen bygger i huvudsak på en utredning av Barbro Thorblad. De mest omdiskuterade förslagen i utredningen handlade om skärpt förbud mot fotografering och att elektronisk utrustning som mobiler och datorer som huvudregel ska vara avslagna och undanstoppade i rättssalen. Anette Jellve, ordförande för ST inom Sveriges domstolar, var positiv och menade att de problem som detta kan innebära för media måste gå att lösa.

TCO lutade sig i sitt remissvar däremot mot Journalistförbundet, som ville se ett undantag för journalister. Regeringen går på utredningens linje, men påpekar i propositionen att det är fortsatt tillåtet att spela in ljud från rättegångar med hjälp av elektroniska diktafoner. Enligt lagförslaget kan också enskilda domare besluta att annan elektronisk utrustning ska vara tillåten, exempelvis för journalister.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA