Fler vapenkontroller i domstol

SVERIGES DOMSTOLAR2012-02-13
Domstolarna beslagtar hundratals knivar och andra vapen från besökare. Nu ska ett tjugotal domstolar utrustas för att kunna ha mer eller mindre permanenta säkerhetskontroller.

Regeringen vill genom en lagändring sänka kraven för säkerhetskontroller på domstolarna. Kontrollerna ska främst göras med hjälp av metalldetektorer, men också genom mer omfattande kroppsvisitation i särskilda rum. Domstolarna har redan i årets budget fått 15 miljoner kronor för att betala installationerna, och nästa år höjs summan till 30 miljoner kronor.

Regeringen motiverar förslaget med att domstolarnas säkerhet hotas av växande kriminella nätverk och ökande våldsbrottslighet. Åklagarmyndigheten har också påtalat att brottsoffer och vittnen allt oftare tvekar att komma till rättegångar, samtidigt som antalet anmälningar om övergrepp i rättssak ökar.

Domstolarna rapporterar även om fler incidenter, från 170 under 2008 till 225 år 2010. Länsrätten i Östergötlands län och Linköpings tingsrätt tog exempelvis 127 farliga föremål i förvar eller beslag under 34 dagars säkerhetskontroll.

För att få ha säkerhetskontroller måste domstolarna dock bedöma att det finns någon form av risk för brott. En utredning hade föreslagit att kravet på riskbedömning helt skulle slopas, men flera remissinstanser ansåg att det skulle strida mot regeringsformen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.