Minimilöner het fråga på facklig kongress

EUROPAFACKET2015-09-23

TCO-familjen tänker lyfta organisering, jämställdhet och psykosocial arbetsmiljö när Europafacket, EFS, håller kongress i Paris i nästa vecka. Ett ännu hetare ämne på kongressen kan dock bli europeiska minimilöner.

Av:  Lennart Frykskog

EFS håller kongress i Paris 29 september – 2 oktober. Då ska riktlinjer för de närmaste fyra åren läggas fast av 509 delegater från 39 länder. Europafackets styrelse föreslår att italienaren Luca Visentini väljs till generalsekreterare efter Bernadette Ségol från Frankrike.

Samtidigt väljs Veronica Nilsson, tidigare TCO-ekonom, till vice generalsekreterare. Hon blir en av tre i toppskiktet inom EFS. Även Petter Scherrer från Tyskland blir vice generalsekreterare.

Den enda kandidaten till ordförandeposten är belgaren Rudy De Leeuw.

Minimilönefrågan är alltid het inom Europafacket. De nordiska facken vill reglera lönerna utan politisk inblandning, medan de flesta övriga fack gärna ser EU-åtgärder för att höja minimilönerna.

Den aktuella kompromissen är acceptabel för de nordiska facken, men ändringsförslag är på ingång, bland annat om att 60 procent av medianlönen ska utgöra lägsta nivå. Även Tyskland, som tidigare förordat avtal, är inne på europeiska initiativ. Så frågan är inte avgjord på förhand.

TCO-familjen skickar åtta ordinarie delegater till Paris, bland andra TCO:s ordförande Eva Nordmark och Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon.

Två tunga dokument ska fastställas i Paris: Ett kort manifest med prioriteringar och ett långt aktionsprogram, som mer i detalj anger hur arbetet ska bedrivas.

Dessutom ska kongressen diskutera ett sexsidigt dokument, som ägs av generalsekreteraren och där själva uppdraget formuleras. I dessa texter vill TCO-gruppen lyfta upp jämställdheten och de psykosociala arbetsmiljöfrågorna och ge dem ökad tyngd.

TCO-familjen har ökat medlemsanantalet, men europafacken har på några år krympt från 60 till 50 miljoner medlemmar. För att EFS ska bli en starkare social part och påverkansorganisation krävs att rekryteringen tas på allvar, anser TCO, som vill att EFS blir mer av arena för utbyte och informationsspridning kring organisering och facklig förnyelse.

– Jag hoppas att många fackliga ledare lämnar kongressen med insikten om att man måste våga förnya sig. För att göra det måste man förändras och inte minst se till att fler unga men även välutbildade, yrkeserfarna människor organiseras, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Krav på jobb och tillväxt, en mer expansiv ekonomisk politik och större plats för de sociala frågorna, lär ha framskjuten plats bland EFS-kraven. Krav på ett generöst mottagande av flyktingar lär också uttalas i Paris. En resolution är på gång. Frihandelsavtalet TTIP kan ge upphov till debatt, kanske framför allt på initiativ av dem som inte nöjer sig med en reformerad tvistlösningsmekanism utan vill stoppa hela avtalet.

Något stöduttalande kan också bli aktuellt efter grekiska valet, lksom en markering mot Storbritanniens premiärminister David Cameron som – att döma av uttalanden – vill ha ytterligare undantag från bindande arbetsrättsliga EU-regler.

Europafacket

  • Europafacket bildades 1973 och är ett samverkansorgan med flera olika roller. EFS förhandlar med arbetsgivarna kring EU-direktiv och kan inom ramen för EUs sociala dialog påverka politiker på EU-nivå.
  • 500 delegater från 90 centralorganisationer i 39 länder deltar på kongressen i Paris 29 september - 2 oktober.
  • De representerar cirka 50 miljoner medlemmar.
  • Talare på kongressen är bland andra Frankrikes president Francois Hollande, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europaparlamentets talman Martin Schulz.
  • Totalt omfattar den svenska delegationen - TCO, LO och Saco - cirka 30 personer, varav 21 är ordinarie delegater.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA