Annons:
Europafacket
Nyhet
AVLennart Frykskog0 kommentarerTyck till!

Minimilöner het fråga på facklig kongress

TCO-familjen tänker lyfta organisering, jämställdhet och psykosocial arbetsmiljö när Europafacket, EFS, håller kongress i Paris i nästa vecka. Ett ännu hetare ämne på kongressen kan dock bli europeiska minimilöner.

EFS håller kongress i Paris 29 september – 2 oktober. Då ska riktlinjer för de närmaste fyra åren läggas fast av 509 delegater från 39 länder. Europafackets styrelse föreslår att italienaren Luca Visentini väljs till generalsekreterare efter Bernadette Ségol från Frankrike.

Samtidigt väljs Veronica Nilsson, tidigare TCO-ekonom, till vice generalsekreterare. Hon blir en av tre i toppskiktet inom EFS. Även Petter Scherrer från Tyskland blir vice generalsekreterare.

Den enda kandidaten till ordförandeposten är belgaren Rudy De Leeuw.

Minimilönefrågan är alltid het inom Europafacket. De nordiska facken vill reglera lönerna utan politisk inblandning, medan de flesta övriga fack gärna ser EU-åtgärder för att höja minimilönerna.

Den aktuella kompromissen är acceptabel för de nordiska facken, men ändringsförslag är på ingång, bland annat om att 60 procent av medianlönen ska utgöra lägsta nivå. Även Tyskland, som tidigare förordat avtal, är inne på europeiska initiativ. Så frågan är inte avgjord på förhand.

TCO-familjen skickar åtta ordinarie delegater till Paris, bland andra TCO:s ordförande Eva Nordmark och Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon

Två tunga dokument ska fastställas i Paris: Ett kort manifest med prioriteringar och ett långt aktionsprogram, som mer i detalj anger hur arbetet ska bedrivas.

Dessutom ska kongressen diskutera ett sexsidigt dokument, som ägs av generalsekreteraren och där själva uppdraget formuleras. I dessa texter vill TCO-gruppen lyfta upp jämställdheten och de psykosociala arbetsmiljöfrågorna och ge dem ökad tyngd.

TCO-familjen har ökat medlemsanantalet, men europafacken har på några år krympt från 60 till 50 miljoner medlemmar. För att EFS ska bli en starkare social part och påverkansorganisation krävs att rekryteringen tas på allvar, anser TCO, som vill att EFS blir mer av arena för utbyte och informationsspridning kring organisering och facklig förnyelse.

– Jag hoppas att många fackliga ledare lämnar kongressen med insikten om att man måste våga förnya sig. För att göra det måste man förändras och inte minst se till att fler unga men även välutbildade, yrkeserfarna människor organiseras, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Krav på jobb och tillväxt, en mer expansiv ekonomisk politik och större plats för de sociala frågorna, lär ha framskjuten plats bland EFS-kraven. Krav på ett generöst mottagande av flyktingar lär också uttalas i Paris. En resolution är på gång. Frihandelsavtalet TTIP kan ge upphov till debatt, kanske framför allt på initiativ av dem som inte nöjer sig med en reformerad tvistlösningsmekanism utan vill stoppa hela avtalet.

Något stöduttalande kan också bli aktuellt efter grekiska valet, lksom en markering mot Storbritanniens premiärminister David Cameron som – att döma av uttalanden – vill ha ytterligare undantag från bindande arbetsrättsliga EU-regler.

Europafacket
  • Europafacket bildades 1973 och är ett samverkansorgan med flera olika roller. EFS förhandlar med arbetsgivarna kring EU-direktiv och kan inom ramen för EUs sociala dialog påverka politiker på EU-nivå.
  • 500 delegater från 90 centralorganisationer i 39 länder deltar på kongressen i Paris 29 september - 2 oktober.
  • De representerar cirka 50 miljoner medlemmar.
  • Talare på kongressen är bland andra Frankrikes president Francois Hollande, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europaparlamentets talman Martin Schulz.
  • Totalt omfattar den svenska delegationen - TCO, LO och Saco - cirka 30 personer, varav 21 är ordinarie delegater.
Bli den första att tycka till!
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.