»Låt er inte luras. Stoppa TTIP.« Demonstrationen under G7-mötet i München är en av många protester mot frihandelsavtalet TTIP.
Bild: Matthias Schrader AP/TT
»Låt er inte luras. Stoppa TTIP.« Demonstrationen under G7-mötet i München är en av många protester mot frihandelsavtalet TTIP.

Låst läge i EU om handelsavtal

FRIHANDEL2015-06-16

Motsättningarna i EU-parla­men­tet hårdnar i synen på TTIP, det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA. Parla­mentet har skjutit upp sitt ställnings­tagande. Bland de svenska facken för offentliganställda finns en oro över hur avtalet ska tolkas.

Tanken med TTIP är att ge europeiska och amerikanska företag friare till­träde till varandras marknader och skydda dem mot diskriminering.

I EU-parla­mentet är utskott och parti­grupper splittrade, och en resolution som skulle ha antagits före sommaren har nu skickats tillbaka till handels­utskottet.

Motsättningarna handlar bland annat om ett investerarskydd, kal­lat ISDS, som innebär att amerikans­ka företag som anser sig diskriminerade eller missgynnade i något EU-land kan stämma staten. Detsamma gäller europeiska företag som verkar i USA. Tvisterna ska enligt kommis­sio­­nens senaste förslag lösas i en internationell investeringsdomstol.

ISDS har kritiserats av bland and­ra Europafacket och amerikanska fackföreningar. STs ordförande Britta Lejon betonar att svenska fack för offentliganställda är positiva till frihandel.

– Men vi ska kunna välja vad som är offentlig verksamhet. Det är viktigt att avtalet utformas så att de folkvalda har möjlighet att fatta beslut om att exempelvis återförstatliga den svenska järnvägen om man skulle vilja det.

Hon påpekar att Sverige har konkurrensutsatt betydligt mer offentlig verksamhet än många andra EU-länder.

– Hur ska vi veta att ett amerikanskt företag som driver offentligfinansierad verksamhet här gör det i linje med svenska avtal?

ST har tillsammans med fackförbunden Vision, SSR och Vårdförbundet anlitat journalisten och författaren Mats Wingborg för att göra en studie om hur TTIP skulle påverka offentligt finansierad verksamhet.

Hans bedömning är att de som före­språkar TTIP i sin nuvarande form behöva visa »extremt tydligt« att avtalet inte omfattar offentligfinansierad verksamhet. En oklarhet gäller de så kallade negativa listorna, detaljerade listor över områden där avtalet inte ska gälla. EU-kommissionen har satt upp ett stort antal punkter som gäller den offentliga sektorn i alla EU-länder. Andra undantag omfattar enskilda EU-länder eller grupper av länder.

Britta Lejon ifrågasätter listorna.

– De kan tolkas som att allt utanför listorna omfattas av avtalet. Det blir också en fastlåsning vid den situation som gäller just nu, vilket gör det svårt när verkligheten ändras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Frihandel
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA