Ökad trygghet för stipendiedoktorander

HÖGSKOLAN2017-10-27

Stipendiefinansierade doktorander ska få en bättre försäkring vid sjukdom eller föräldraledighet och tydligare villkor. Regeringen har beslutat om förändringar i högskoleförordningen för att öka tryggheten för doktorander med stipendier.

För att förbättra villkoren för stipendiefinansierade doktorander har regeringen beslutat om flera ändringar i högskoleförordningen. En av nyheterna är att högskolans försäkring för en doktorand med stipendium ska utvidgas så att den gäller också om studietiden blir längre på grund av sjukdom eller föräldraledighet. Högskolan ska teckna försäkringen genom en överenskommelse med Kammarkollegiet.

Högskolan blir också skyldig att anställa en doktorand när tre års utbildningstid på heltid återstår till examen. Den som har stipendium inom ramen för ett bistånds- och kapacitetsuppbyggnadsprogram, ett EU-finansierat eller motsvarande program undantas från bestämmelsen. När högskolan antar en doktorand med stipendium som studiefinansiering, ska finansieringen anses säkrad om nivån på stipendiet motsvarar lönenivån för anställda doktorander.

”Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, inte med låga löner eller otrygga villkor. För att våra forskningssatsningar ska få utväxling måste det finnas bra villkor för forskare redan tidigt i karriären. Annars finns det en risk att många väljer bort en forskarkarriär. Dagens beslut förbättrar markant villkoren för stipendiefinansierade doktorander och gör så att fler av dessa kommer att få anställning”, kommenterar Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Ändringarna i högskoleförordningen utgår från förslag forskarkarriärsutredningen lämnade i ett betänkande i fjol. Ändringen om försäkringen träder i kraft 15 november i år, övriga ändringar 1 juli 2018. Reglerna om att anställa doktorander med stipendium gäller den som blir antagen från och med 1 juli 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA