Doktorander föreslås få tryggare anställningar

HÖGSKOLAN2016-03-30

Unga forskare bör få tydligare anställningar och en förutsägbar karriärstruktur. Det föreslår särskilda utredaren Ann Fust i ett betänkande som överlämnats till regeringen. ST är i huvudsak positivt.

Det är en viktig framtidsfråga att attrahera unga, begåvade personer att göra karriär inom akademin, enligt forskarkarriärutredningen. Sverige är ett litet land med stora ambitioner att vara en ledande kunskaps- och forskningsnation. Utredningens förslag syftar till att stärka återväxten av unga forskare:

”Anslagen till svenska universitet och högskolor har ökat under lång tid och Sverige har sluppit de neddragningar som under de senaste åren drabbat flera andra länder, bland annat Danmark och Finland. Detta ger oss en unik chans att stärka vår konkurrenskraft genom att bli ännu bättre arbetsgivare”, skriver utredaren Ann Fust i ett pressmeddelande.

Utgångspunkten för utredningen är att unga forskare ska ges tydliga anställningar med den trygghet som följer av anställningen. Därför föreslås att utbildningsbidragen för doktorander tas bort och att finansiering med stipendier i huvudsak avskaffas. En meriteringsanställning med rätt till prövning för tillsvidareanställning ska införas och nationella mål för antalet meriteringsanställningar ställas upp.

För att ge en mer förutsägbar karriär för unga forskare anser utredaren att universiteten och högskolorna aktivt måste arbeta med tydliga karriärstrukturer, ett gemensamt förhållningssätt och gemensamma regler.

”Långa perioder av kortsiktiga anställningar utvecklar inte den självständighet som framtidens forskningsledare behöver”, säger Ann Fust.

ST ser positivt på de förslag som förs fram i forskarkarriärutredningen. Men förbundet vill ha en snabbare avveckling av stipendiefinansieringen och att doktorandtjänst blir regel från dag i stället för som utredningen uttrycker det ”att en ambition bör vara att samtliga doktorander som antas vid ett svenskt lärosäte ska erbjudas anställning från första dagen”.

”Vi anser också att det behövs ökade basanslag till universitet och högskolor för att främja skapandet av det karriärsystem inom högskolan som utredningen föreslår”, skriver STs ordförande Britta Lejon i en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA