ST välkomnar tryggare forskarkarriärer

HÖGSKOLAN2016-08-22
Utredningsförslaget om tryggare anställningar för doktorander är bra, men kräver ökade anslag till universitet och högskolor, skriver ST i ett remissvar.

Regeringens utredare Ann Fust föreslog i våras reformer för att ger unga forskare tryggare anställningar. Flertalet doktorander ska få anställning på doktorandtjänster när utbildningsbidrag avskaffas och stipendier fasas ut.

Det är bra förslag, anser ST, som dock är kritiskt till att de som finansierar sina forskarstudier med stipendier garanteras anställning först efter ett år.

ST är också positivt till förslagen om en tydligare och gemensam karriärstruktur för dem som avlagt doktorsexamen. Ann Fust förordar att alla lärosäten ska införa tjänsten biträdande lektor som ett steg i en akademisk karriär. Anställningarna ska pågå i fyra till sex år, och ge rätt till prövning för en tillsvidareanställning.

När utredningen lades fram höjdes röster som varande för att ökade kostnader, vilket skulle kunna leda till neddragningar i antalet doktorander. Även ST anser att det behövs ökade basanslag till lärosätena för att klara karriärreformerna.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.