Otillgängligt på statens webbplatser

IT-SÄKERHET2009-12-09

Myndigheter är sämst på att hålla sina webbplatser igång. Det visar en mätning från företaget SiteScanner under sommaren och hösten 2009. Bäst är banker och sökmotorer.

SiteScanner har undersökt tillgängligheten hos olika branscher, genom att kontrollera om webbplatser varit tillgängliga på nätet. Var tionde minut har en dator skickat en http-fråga till respektive adress för att kontrollera om den svarar. I ett tillgänglighetsindex konstaterar företaget att statliga myndigheter är sämst på att hålla sin webb igång.

Sammanräknat till hela timmar har myndigheternas webbplatser legat nere totalt 26 timmar under mätperioden, medan banker och sökmotorer bara varit oåtkomliga under 5 timmar.

– Vi ser att det svänger mycket från bransch till bransch. På vissa håll ser det riktigt bra ut, medan andra branscher har en lång väg kvar att gå innan en godkänd tillgänglighetsnivå nås, säger SiteScanners vd Olle Bodelius i ett pressmeddelande.

Också svenska mediaföretag har sämre tillgänglighet än genomsnittet, med 23 timmars nertid. Det tycker Olle Bodelius är förståeligt:

– Mediesajter är oftast tunga och välbesökta, det kan vara en förklaring till deras siffra. Men för myndigheterna finns ingen ursäkt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA