Övergångsvillkoren för Metria klara

LANTMÄTERIET2011-04-11

När Metria blir bolag i maj får alla anställda som vill följa med. De kommer att erbjudas medlemskap i Unionen. Men det är bråttom. Man måste tacka ja senast på fredag.

Riksdagen beslutade i mars att Lantmäteriets division Metria ska göras om till ett statligt bolag. Det sker 1 maj i år. Inför förändringen har ST förhandlat om de anställdas villkor. I förra veckan blev parterna klara och senast på fredag måste de anställda tacka ja till en övergång.

– Jag är glad att förhandlingarna är klara för nu har de anställda bara några dagar på sig att bestämma huruvida de ska följa med eller inte. Nu vet de under vilka villkor som man går över, säger STs ombudsman Markus Wiberg.

I det bolagiserade Metria kommer Almega IT att vara det centrala avtalet. De som följer med behåller sin semesterrätt och den är bättre i statlig sektor än i Almega IT. Ett arbetstidsavtal ger de anställda 20 timmar extra ledigt per år i en tidbank.

Lön under föräldraledighet blir något sämre efter bolagiseringen.

– Den blir sammantaget bättre än i Almega IT, men sämre än vad man har idag.

Den verkliga stötestenen i förhandlingarna har varit tjänstepensionen. Inom staten är tjänstepensionen förmånsbaserad. Men i privat sektor är det avkastningen på pensionsavsättningarna som avgör.

– Vi har fått beräkningar av en extern konsult om hur det slår på varje individ. Sedan tryggade vi upp så långt det var möjligt med extra premier för dem som var födda mellan 1946 och 1964, säger Markus Wiberg.

Uppsägningstiderna är också sämre inom Almega IT. Därför har parterna enats om en övergångslösning med förlängda uppsägningstider som skyddar extra om det skulle uppstå arbetsbrist före 31 januari 2013.

ST-medlemmarna kommer att erbjudas medlemskap i Unionen och Markus Wiberg räknar med att de omkring 320 anställda kommer att bilda en Unionenklubb.

Metria finns på 35 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle. Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom områdena geografisk information, fastighetsinformation och geografisk informationsteknik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA