Peter Springare utköpt från Polisen

ARBETSRÄTT2019-12-12

Polisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.

ST stämde staten inför Arbetsdomstolen, AD, sedan Polisen omplacerat Peter Springare. Enligt STs stämningsansökan gjordes omplaceringen för att ”bestraffa en anställd som av arbetsgivaren uppfattats som obekväm och frispråkig”. Nu har Peter Springare och Polismyndigheten förlikats, skriver Expressen. Enligt tidningen innebär uppgörelsen bland annat att Peter Springare får 766 080 kronor för att lämna sin anställning.

Enligt tidningen träffades avtalet i mitten av november mellan Peter Springare och biträdande regionpolischef Niclas Hallgren.

Peter Springare polisanmäldes upprepade gånger av arbetsgivaren för bland annat hets mot folkgrupp och dataintrång, sedan han uttalat sig i sociala medier och i andra sammanhang om samband mellan invandring och brottslighet.

Sedan polisutredningarna lagts ned valde polisledningen att omplacera honom till andra arbetsuppgifter. ST ansåg i sin stämningsansökan till AD att omplaceringen var att jämställa med avsked och otillåten disciplinåtgärd, och krävde att avskedet skulle ogiltigförklaras och Peter Springare få ett skadestånd på 150 000 kronor.

I en första förhandling i AD tog Arbetsgivarverket som företrädare för staten initiativ till en förlikning, skriver Expressen. I och med förlikningen kommer ärendet inte att ytterligare behandlas av AD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA