Satsa på yrkesfrågorna

DEBATT: DEBATT2003-12-16
Av:  Ingvar Larsson

Med anledning av det arbete som nu utförs med TriO-projektet skulle jag här vilja passa på tillfället att framföra en del synpunkter runt en framtida organisation.

Först vill jag bestämt säga att en förändring är nödvändig och att tanken med ett större förbund som organiserar tjänstemannasidan inom såväl stat, kommun som på den privata sidan är en utveckling åt rätt håll.

Detta ger oss möjligheter att bli mer slagkraftiga och även mer intressanta för massmedia i den allmänpolitiska debatten där jag tycker att ST som förbund har varit lite dåligt synligt.

Ur rekryteringssynpunkt ger det möjligheter att i högre utsträckning lägga vikt vid yrkesfrågorna. Detta för att bättre komma ut på högskolorna där vi nu inte kan konkurrera med Saco. Det är kanske inte så lätt att under studietiden avgöra om den framtida arbetsgivaren är statlig, kommunal eller privat. Där skulle ett gemensamt tjänstemannaförbund innebära en förbättring vid rekrytering.

Vad innebär nu detta förändrade förbund för medlemmarna och för de förtroendevalda?

Vad det inte får innebära, är att den enskilde medlemmen kommer att få en förhöjd avgift. En sammanslagning borde innebära administrativa samordningsvinster som måste komma medlemmarna till del i form av oförändrad eller ännu bättre minskad medlemsavgift.
Det får heller inte innebära en försämrad service för den enskilde medlemmen.

Vad det för den enskilde medlemmen måste innebära är:

  • Att den totala fackliga styrkan ökar.
  • En ökad satsning på yrkesfrågor. 
  • Ett ökat samhällsinflytande.

När det gäller den fackliga verksamheten så ligger det en styrka i att mycket av detta arbete utförs av förtroendevalda och i mindre utsträckning anställda ombudsmän. Det är något vi även i ett nytt storförbund måste värna om. Den lokala fackliga verksamheten är därför något som måste prioriteras i en ny organisation.

Rikstäckande verksamhet måste bevaras så den inte styckas upp i regionala delar. I vår verksamhet och säkert många med oss måste vi kunna behålla vår rikstäckande organisation (avdelning).

Det får inte heller innebära att vi som avdelning får försämrade möjligheter ekonomiskt, vilket skulle kunna innebära en sämre facklig verksamhet.

Fördelar med ett större förbund borde vara att det rimligtvis kan finnas mer resurser till utbildning av förtroendevalda. Detta i syfte att stärka det lokala fackliga arbetet.

En gemensam kanslifunktion borde kunna ge ökade servicemöjligheter både till de förtroendevalda men även till medlemmarna.

Vertikaliteten borde inte vara svårare att uppnå i den nya organisationen. Tvärtom borde man komma närmare tanken på en arbetsplats – ett fack i en större organisation.

Det är också av stor vikt att man står kvar vid att även det nya förbundet ska vara partipolitiskt obundet samt verka som en demokratiskt uppbyggd organisation.

Avslutningsvis vill jag ändå konstatera att förändringsarbete för det mesta har en vitaliserande effekt. Det innebär att man samtidigt måste ta fram både självkritiken och den visionära sidan.

Fotnot: ST-SiS är STs avdelning vid Statens Institutionsstyrelse.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA