Sex åtalas för brott i muthärva

STATENS FASTIGHETSVERK2020-01-29

Sex personer åtalas för brott i muthärvan kring Statens fastighetsverk. Tre av de åtalade har tidigare varit anställda vid myndigheten, däribland myndighetens tidigare generaldirektör Björn Andersson.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten väcktes på tisdagen åtal mot sex personer för bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel. Tre av de åtalade har tidigare varit anställda på Statens fastighetsverk.

Den huvudåtalade var förvaltningsområdeschef på myndigheten under åren 2007-2015. Han var då ansvarig för att förvalta flera historiska byggnader. Enligt åtalet har han genom ett brottsupplägg låtit Statens fastighetsverk betala för byggnationer på hans privata fritidsfastigheter i Finland och i Roslagen.

De företagare som han anlitat för byggnationerna på de privata fastigheterna åtalas för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

”Jag menar att det funnits en brottsplan enligt vilken kostnaderna för mutorna vidarefakturerats till Statens fastighetsverk och att skattebetalarna därigenom i slutändan fått betala för byggnationen på förvaltningsområdeschefens privata fastigheter. Det innebär att förvaltningsområdeschefen åtalats för mycket allvarlig korruption inom den statliga förvaltningen, där han under flera år tillskansat sig mångmiljonbelopp av skattebetalarnas pengar. Jag bedömer brotten som grova eftersom de avsett mycket betydande belopp, varit systematiska och i en större omfattning av särskilt farlig art”, kommenterar vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption åtalet i pressmeddelandet.

Statens fastighetsverks tidigare generaldirektör Björn Andersson åtalas för tjänstefel, eftersom myndigheten enligt Riksenheten mot korruption inte gjort en åtalsanmälan inom rimlig tid. Detta trots att generaldirektören under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet kring förvaltningsområdeschefens anställning. Statens fastighetsverk gjorde en polisanmälan långt senare.

”För att undvika misstankar om att man försöker dölja korruption eller andra oegentligheter inom staten finns det en absolut skyldighet för ansvariga att åtalsanmäla skälig misstanke om allvarligare brott i anställningen. Den tidigare generaldirektören är åtalad för tjänstefel eftersom han vid myndighetsutövning åsidosatt vad som gäller för uppgiften när han inte sett till att Statens fastighetsverk gjort anmälan i rimlig tid om de brottsmisstankar som han fått information om”, påpekar Martin Bresman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA