Bild: Mostphotos

Nya regelbrott på Statens fastighetsverk

STATENS FASTIGHETSVERK2020-11-12
En ny internutredning inom Statens fastighetsverk har uppdagat missförhållanden och regelöverträdelser inom fastighetsområde Stockholms slott, skriver Fastighetsvärlden. En tidigare chef har omplacerats.

Den interna utredningen har granskat missförhållanden inom fastighetsområde Stockholms Slott under åren 2012 till 2019, skriver tidningen. Den tidigare chefstjänstemannen vid Statens fastighetsverk har omplacerats. Utredningen har visat att chefen har gjort ekonomiska eftergifter mot Kungens ståthållarämbete och att kostnadsfördelningen är oklar. Chefen har också auktionerat ut myndighetens inventarier till personalen för långt under marknadsvärdet samt felaktigt bokfört stora belopp för alkohol och resor, skriver Fastighetsvärlden.

Utredningen inleddes under hösten 2019, sedan myndigheten genom sin visselblåsarfunktion fått in flera anmälningar om missförhållanden. SFV uppger till tidningen att utredningen inte specifikt avser en person – men ”att mycket av ljuset faller på den tidigare chefen”. Anmälningarna gäller fastighetsområdet Stockholms slott som förvaltar fastigheterna Stockholms slott, Kungliga Hovstallet, Svartsjö slott, Kina- och Drottningholms slott.

I internutredningen räknas ett tiotal missförhållanden upp som vittnar om en förvaltningskultur med stora brister på insyn från den dåvarande ledningen, skriver tidningen. Bland annat bokfördes ett antal utgifter på felaktiga konton, däribland stora belopp för alkohol, hotell, resor, luncher och middagar, skriver Fastighetsvärlden. Internutredningen lämnades i våras över till polisen i samband med en polisanmälan. Polisutredningen lades senare ned.

Den omplacerade chefstjänstemannen arbetar fortfarande kvar på myndigheten, men i en annan funktion än tidigare, uppger tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.