ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
Bild: Malin Hansson
ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.

ST anmäler miljö- och energidepartementet

REGERINGSKANSLIET2019-01-15

Arbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.

Av:  Carl von Schéele

I augusti förra året gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på miljö- och energidepartementet, efter en tidigare anmälan från arbetsmiljöombuden.

Nu har ett av de fackliga arbetsmiljöombud som slog larm sjukskrivit sig sedan cheferna, enligt anmälan, tilldelat personen en mängd nya arbetsuppgifter.

ST-avdelningen på Regeringskansliet anser att chefernas behandling av arbetsmiljöombudet är så pass allvarlig att man har gjort en tillbudsanmälan av händelsen till Arbetsmiljöverket. Enligt ST upplever ombudet att cheferna har agerat för att begränsa möjligheterna att verka som arbetsmiljöombud.

Enligt tillbudsanmälan har personen fått arbetsuppgifter utanför sitt sakområde och kompetens, uppgifter som kunde ha utförts av andra, mer lämpade personer på departementet.

– Man kan fråga sig varför ombudet fått så stora, extra arbetsuppgifter när arbetsmiljöombudet behöver ägna sig åt arbetsmiljöanmälan. De nya uppgifterna visar sig dessutom vara större än vad cheferna först meddelat, säger Anna Forssblad, STs sektionsordförande på miljö- och energidepartementet.

Personalchefen Ann-Sofi Jupiter vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Det är alltid tråkigt och allvarligt när någon sjukskriver sig på grund av stress. Vi arbetar för att förhindra sådant, säger hon till Publikt.

Tillbudsanmälan har föregåtts av en lång period av arbetsmiljöproblem på departementet. Arbetsmiljöombuden och fackliga företrädare har under flera år påtalat den höga arbetsbelastningen, och uttryckt att personalstyrkan varit för liten och resurserna för små i förhållande till de arbetsuppgifter som måste utföras. Belastningen är så hög att en stor del av personalen har svårt att ta pauser eller släppa tankarna på jobbet under fritiden.

Enligt STs sektionsordförande Anna Forssblad blev problemen allvarliga för ett par år sedan när departementsledningen aviserade personalnedskärningar samtidigt som budgeten för departementets ansvarsområde ökade kraftigt. 

– Ungefär ett halvår senare när ett stort antal medarbetare flaggat om allt sämre hälsa, men även om kränkande särbehandling, skickade arbetsmiljöombuden in en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Anna Forssblad.

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion av den psykosociala arbetsmiljön i augusti förra året fick departementet kraftig kritik. Vid sin inspektion beslutade Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren ska undersöka en rad faktorer i arbetsmiljön, såsom krav kontra resurser, psykiskt påfrestande arbetssituationer, arbetstider och faktorer som kan ge upphov till kränkande särbehandling.

Inspektörerna ifrågasatte också om arbetsgivaren gjorde de riskanalyser som man enligt lag är ålagda att göra och om man samverkade med arbetstagarna, facket och arbetsmiljöombuden i enlighet med lagstiftningen.

– Arbetsgivaren tycker att anmälan till Arbetsmiljöverket var förhastad, säger Anna Forssblad.

I arbetsgivarens svar till Arbetsmiljöverket i november avvisas kritiken på alla punkter. Arbetsgivaren skriver att riskbedömningar och medarbetarundersökningar görs kontinuerligt. Man framhåller också att arbetsmiljöombuden deltar i arbetet i enlighet med samverkansavtalet på Regeringskansliet.

– Under hösten har vi haft samråd i åtta möten och arbetar utifrån vårt samverkansavtal. Vi har absolut tagit intryck av deras åsikter, säger Ann-Sofi Jupiter.

Men inom ST-avdelningen är man inte nöjd med samverkan som den sker i dag. Kommunikationen mellan parterna är inte heller så öppen och förtroendefull som den borde vara, anser hon.

Under senhösten genomfördes en kartläggning av personalens uppfattning om arbetsbelastningen och stressen, något som Arbetsmiljöverket hade krävt efter sin inspektion.

– Resultaten från kartläggningen bekräftar bilden av att enskilda medarbetare eller vissa delar av departementet periodvis har hög arbetsbelastning. Däremot är det inte ett generellt arbetsmiljöproblem i hela departementet, säger Ann-Sofi Jupiter.

Uppföljningen av den senaste kartläggningen pågår nu på de olika enheterna, enligt Ann-Sofi Jupiter. Inom kort ska varje enhet redovisa sin handlingsplan. Utifrån dessa ska parterna i samverkan utforma en handlingsplan för hela miljö- och energidepartementet.

Senare i år är ett nytt möte med Arbetsmiljöverket inbokat. Då kommer inspektörerna att utvärdera arbetsgivarens åtgärder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA