Annons:

Föreslår stärkt skydd för domstolarnas oberoende

DOMSTOLARNA 2025-05-05

Regeringen föreslår att det ska bli svårare att ändra i grundlagarna och att skyddet för domstolarnas och domarnas oberoende stärks. Förslaget bygger på grundlagskommitténs betänkande från 2023.

Den parlamentariska grundlagskommittén lade 2023 fram betänkandet Förstärkt skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Nu går regeringen vidare med grundlagsförslaget för att enligt ett pressmeddelande stärka skyddet för demokratins grundstrukturer. Det ska bli svårare att ändra en grundlag, samtidigt som domstolarna och domarnas oberoende ges ett starkare långsiktigt konstitutionellt skydd.

”Den svenska demokratin står stark. Samtidigt ser vi hur det fria och öppna samhällets institutioner ifrågasätts i andra länder. Det går inte att ta för givet att vår egen framtid ska kännetecknas av samma stabilitet som hittills. Därför går regeringen nu vidare med förslag som syftar till att stärka skyddet för vår demokrati och domstolarnas oberoende”, ​betonar justitieminister Gunnar Strömmer, M, i pressmeddelandet.

Enligt regeringens proposition ska det krävas en kvalificerad majoritet om minst två tredjedelar av riksdagens ledamöter i samband med det andra, bekräftande beslutet om en grundlagsändring. Regeringen föreslår också att Lagrådet i framtiden ska yttra sig över alla förslag till grundlagsändringar som rör individuella fri- och rättigheter, inklusive de som skyddas i regeringsformen.

Den del av propositionen som handlar om att stärka domstolarnas oberoende innehåller flera lagändringar. Regeringen föreslår en särskild bestämmelse i regeringsformen om att domstolarna är oberoende. Förslaget innebär också att den centrala domstolsadministrationen – det som i dag är Domstolsverket – får en självständigare ställning i relation till regeringen. Myndigheten ska ledas av en styrelse där en majoritet av ledamöterna ska vara eller ha varit ordinarie domare.

Hur ordinarie domare utnämns ska enligt regeringens förslag regleras i grundlagen, och regeringens utnämningar av ordinarie domare ska ske på förslag av ett särskilt organ där majoriteten är eller har varit ordinarie domare. Bara myndigheter under riksdagen ska få utöva tillsyn över domstolarnas rättskipande verksamhet. Det betyder bland annat att Justitiekanslern, JK, som är en myndighet under regeringen, inte längre ska ha den rollen.

Regeringen vill också att pensionsåldern för ordinarie domare ska regleras i lag och inte kunna sänkas för pågående anställningar, och att ordinarie domare alltid ska ha rätt till domstolsprövning vid skiljande från anställningen, samt vid avstängning och disciplinpåföljder. När sådana frågor prövas i domstol ska rätten bestå av enbart ordinarie domare.

Enligt regeringens förslag ska lagändringarna träda i kraft 1 april 2027.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA