Annons:
Matilda Ernkrans, S, är ny minister för högre utbildning och forskning.Bild:Kristian Pohl/Regeringskansliet
Högskolan
Nyhet
AVSusanne Eriksson0 kommentarerTyck till!

ST-medlem tar över högskolefrågorna

Sveriges nya minister för högre utbildning och forskning har en bakgrund som arbetsförmedlare och är medlem i Fackförbundet ST. "Mitt fokus är att se till att vi har en högre utbildning som kan kompetensförsörja Sverige", säger Matilda Ernkrans till Publikt.

Matilda Ernkrans kom in i riksdagen 2002 som ledamot för Socialdemokraterna och hon har suttit i flera olika riksdagsutskott innan hon i mars förra året blev utbildningsutskottets ordförande. I går utsågs hon till ny minister för högre utbildning och forskning, en post som i den förra regeringen innehades av hennes partikamrat Helene Hellmark Knutsson.

På Publikts fråga om vad hon prioriterar i sin nya roll räknar den nyblivna ministern upp flera områden.

– Mitt fokus är att se till att vi har en högre utbildning som kan kompetensförsörja Sverige, och inte minst välfärden, säger Matilda Ernkrans. Lärarutbildningen är prioriterad. Elever behöver skickliga lärare, runtom i landet. Jag vill också öka tillgången till utbildning i hela landet, både antalet utbildningsplatser och tillgången till distansutbildning. När det gäller forskning är jag särskilt intresserad av den nära koppling som utbildning och forskning har till varandra och inte minst forskning kopplat till att möta våra samhällsutmaningar.

Det finns de som redan riktat kritik mot dig för att du har kort erfarenhet av utbildningsfrågorna och forskning – knappt ett år som ordförande i utbildningsutskottet. Hur ser du på det?

– Jag har varit ordförande för riksdagens utbildningsutskott och själv läst på universitetet. Men jag har ingen examen, för jag fick fast anställning innan jag hann med det. Jag får ta mig an förtroendet jag fått med ödmjukhet. En del kunskap har jag med mig, annan får jag tillägna mig. Det jag känner mig trygg i är att jag har burit ledarskap under en lång tid och att jag är van vid att samarbeta. Det kommer vara viktigt, inte minst i samarbetet med Centern och Liberalerna.

Snart kommer du att få en tung forskningsutredning på ditt bord – Styr- och resursutredningen. Hur ska du hantera den?

– Om jag är rätt informerad är det den allra första utredningen som jag får på mitt bord. Jag ska hantera den klokt. Det är en jätteviktig utredning och vi ska se till att snabbt få ut den på remiss.

Du har jobbat på Arbetsförmedlingen – finns det något som du tar med dig därifrån till ditt nya uppdrag som statsråd?

– Jag jobbade på föregångaren till Arbetsförmedlingen som tillfälligt anställd under tiden jag studerade och som fast anställd senare – 1993–2002 tror jag att det var. På den tiden var det hög ungdomsarbetslöshet och jag jobbade som ungdomsarbetsförmedlare och senare även mot arbetsgivare. Det jag tycker att jag bär med mig är engagemanget i att möta människor och motivera dem till att utbilda sig vidare. Och att jag också ser vad arbetsgivare behöver utifrån deras behov.

Du har också ansvar för rymdfrågorna – hur ska du ta dig an dem?

– Det gör jag med fötterna på jorden. Det är så jag ser på det mesta av det engagemang som handlar om vårt liv här och nu på jorden. Vi behöver det vi gör inom rymdforskning och rymdverksamhet för aktuella frågor som klimat och miljöförstöring och för att kunna hitta lösningar på de problem vi står inför. Det ska bli spännande att få lära mig mer.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.