Matilda Ernkrans, S, är ny minister för högre utbildning och forskning.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Matilda Ernkrans, S, är ny minister för högre utbildning och forskning.

ST-medlem tar över högskolefrågorna

HÖGSKOLAN2019-01-22

Sveriges nya minister för högre utbildning och forskning har en bakgrund som arbetsförmedlare och är medlem i Fackförbundet ST. ”Mitt fokus är att se till att vi har en högre utbildning som kan kompetensförsörja Sverige”, säger Matilda Ernkrans till Publikt.

Matilda Ernkrans kom in i riksdagen 2002 som ledamot för Socialdemokraterna och hon har suttit i flera olika riksdagsutskott innan hon i mars förra året blev utbildningsutskottets ordförande. I går utsågs hon till ny minister för högre utbildning och forskning, en post som i den förra regeringen innehades av hennes partikamrat Helene Hellmark Knutsson.

På Publikts fråga om vad hon prioriterar i sin nya roll räknar den nyblivna ministern upp flera områden.

– Mitt fokus är att se till att vi har en högre utbildning som kan kompetensförsörja Sverige, och inte minst välfärden, säger Matilda Ernkrans. Lärarutbildningen är prioriterad. Elever behöver skickliga lärare, runtom i landet. Jag vill också öka tillgången till utbildning i hela landet, både antalet utbildningsplatser och tillgången till distansutbildning. När det gäller forskning är jag särskilt intresserad av den nära koppling som utbildning och forskning har till varandra och inte minst forskning kopplat till att möta våra samhällsutmaningar.

Det finns de som redan riktat kritik mot dig för att du har kort erfarenhet av utbildningsfrågorna och forskning – knappt ett år som ordförande i utbildningsutskottet. Hur ser du på det?

– Jag har varit ordförande för riksdagens utbildningsutskott och själv läst på universitetet. Men jag har ingen examen, för jag fick fast anställning innan jag hann med det. Jag får ta mig an förtroendet jag fått med ödmjukhet. En del kunskap har jag med mig, annan får jag tillägna mig. Det jag känner mig trygg i är att jag har burit ledarskap under en lång tid och att jag är van vid att samarbeta. Det kommer vara viktigt, inte minst i samarbetet med Centern och Liberalerna.

Snart kommer du att få en tung forskningsutredning på ditt bord – Styr- och resursutredningen. Hur ska du hantera den?

– Om jag är rätt informerad är det den allra första utredningen som jag får på mitt bord. Jag ska hantera den klokt. Det är en jätteviktig utredning och vi ska se till att snabbt få ut den på remiss.

Du har jobbat på Arbetsförmedlingen – finns det något som du tar med dig därifrån till ditt nya uppdrag som statsråd?

– Jag jobbade på föregångaren till Arbetsförmedlingen som tillfälligt anställd under tiden jag studerade och som fast anställd senare – 1993–2002 tror jag att det var. På den tiden var det hög ungdomsarbetslöshet och jag jobbade som ungdomsarbetsförmedlare och senare även mot arbetsgivare. Det jag tycker att jag bär med mig är engagemanget i att möta människor och motivera dem till att utbilda sig vidare. Och att jag också ser vad arbetsgivare behöver utifrån deras behov.

Du har också ansvar för rymdfrågorna – hur ska du ta dig an dem?

– Det gör jag med fötterna på jorden. Det är så jag ser på det mesta av det engagemang som handlar om vårt liv här och nu på jorden. Vi behöver det vi gör inom rymdforskning och rymdverksamhet för aktuella frågor som klimat och miljöförstöring och för att kunna hitta lösningar på de problem vi står inför. Det ska bli spännande att få lära mig mer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA