Sverige sämst på etnisk likabehandling

DISKRIMINERING2019-10-08

Diskriminering av ”icke-vita” jobbsökande är betydligt större i Sverige och Frankrike än i exempelvis Tyskland och USA. Det visar en studie där forskare från flera länder gått igenom omfattande forskning.

I studien har forskarna granskat närmare hundra experiment där fiktiva jobbansökningar från ”vita” och ”icke-vita” med likartade kvalifikationer använts. Fältexperimenten hade genomförts i sju EU-länder samt USA och Kanada och omfattade omkring 200 000 ansökningar.

I alla länder hade ”icke-vita” sökande klart lägre chans än ”vita” med samma kvalifikationer att bli kallade till jobbintervjuer. Försprånget för ”vita” var störst i Sverige och Frankrike, där de fick 65-100 procent fler inbjudningar till intervju. I USA, Norge och Tyskland var glappet mycket mindre, 20-40 procent. Belgien, Kanada, Nederländerna och Storbritannien hamnade mittemellan.

En av forskarna bakom granskningen är Arnfinn H Midtbøen på norska Institutt for samfunnsforskning, ISF. I en intervju på institutets hemsida säger han att resultatet utmanar teorier som pekar på länders historia av kolonialism och slaveri som viktiga faktorer bakom diskriminering.

”Den höga graden av diskriminering i Sverige visar att kolonialistisk historia utanför Europa inte är en förutsättning för denna typen av diskriminering, och den relativt sett låga graden av diskriminering i USA visar att en förhistoria med slaveri inte nödvändigtvis leder till mer diskriminering i arbetslivet.”

I stället tror han att institutionella faktorer har stor betydelse. USA har exempelvis ett starkt lagfäst skydd mot diskriminering i rekryteringsprocesser. Och i Tyskland – som var minst diskriminerande av alla länderna i studien – måste de jobbsökande skicka med en mängd dokument om sina kvalifikationer, vilket kan minska arbetsgivarnas osäkerhet om de sökandes kompetens.

Granskningen är publicerad i tidskriften Sociological Science.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA