Tendentiöst om Ryanair

DEBATT2005-01-18

»Statsanställda tvingas flyga med Ryanair« är rubriken på en lika tunn som tendentiös artikel på nyhetsplats i ST Press nr 16/2004.

Den tes som reportern underförstått driver i artikeln är att staten gjort fel som tecknat ramavtal med Ryanair eftersom företaget inte har kollektivavtal. Att det är just reportern och ST Press som driver tesen är uppenbart av två skäl.

För det första är det faktiskt ingen i artikeln namngiven facklig företrädare som uttalar sig med kritik mot statens upphandling av Ryanair – det är alldeles uppenbart reportern som gör den värderingen.

För det andra beskrivs den kritik som kommit mot Ryanair i väldigt svepande ordalag. Inga angivna förstahandskällor och inte ett ord om att höstens debatt om flygbolaget faktiskt visade att den kritik som kom från fackligt håll delvis var felaktig och dåligt underbyggd.

Självklart ska ST Press kritiskt granska upphandlingar och de företag staten köper tjänster av. Men av en facklig tidskrift som gör anspråk på att leverera journalistik förväntar jag mig som läsare artikelmaterial som gör att jag själv kan ta ställning.

Jag vill få alla viktiga fakta på bordet:

Kritiken från en facklig företrädare (givetvis förstahandskälla), kommentarer från Ryanair och siffror som visar hur mycket pengar staten sparar på att anlita ett lågprisbolag i stället för att flyga med de dyra bolagen. Då skulle artikeln ha varit intressant och bidragit med ny kunskap.

Men i stället driver ST Press politik på nyhetsplats. Antingen får ni erkänna att ni gör det. Eller bevisa att ni kan bättre.

Staffan Ekengren

ST-medlem, Stockholm

Svar: Stor enighet om kollektivavtalen

Att företag som verkar i Sverige ska ha kollektivavtal råder det stor facklig enighet om. Ryanair saknar ett sådant kollektivavtal och har även fått kritik av framför allt HTF för dåliga sociala villkor för personalen. Därför anser vi att det finns anledning att berätta för våra läsare att staten har skrivit ett ramavtal med Ryanair.

Eva Spira

Nyhetsredaktör, ST Press

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA