Krav på avtal vid upphandling

REGERINGEN2005-04-07
Nu vill regeringen införa krav på att företag som anlitas i samband med offentlig upphandling har svenska kollektivavtal med sina anställda.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter skriver förvaltningsminister Sven-Erik Österberg och arbetslivsminister Hans Karlsson att skattepengar under inga omständigheter ska användas för att subventionera dåliga arbetsvillkor, dålig arbetsmiljö eller miljöskadlig verksamhet.

I en konvention från den internationella arbetsorganisationen ILO krävs att samhället ska ställa sociala krav på sina leverantörer av varor och tjänster. Den konventionen har tidigare inte ratificerats av Sverige. Men nu skriver ministrarna att man ska utreda om det är förenligt med EG-direktiven att ratificera konventionen, för att göra det möjligt att kräva kollektivavtal förenligt vid upphandling.

- Ett mycket välkommet förslag, som vi hoppas förverkligas inom kort! Företag ska inte kunna vinna upphandlingar genom att dumpa priserna på bekostnad av sämre anställningsvillkor för de anställda, säger Annette Carnhede, ordförande i ST, och Holger Eriksson, ordförande i HTF.

Kommun- och landstingsförbundet har i ett cirkulär nyligen uppmanat medlemmarna att kräva svenskt kollektivavtal som villkor vid upphandling. I debattartikeln skriver statsråden att man är beredd att driva på en ändrad lagstiftning, om det senare skulle visa sig att förvaltningsdomstolarna går emot den kommun eller det landsting som krävt gällande kollektivavtal.

Krav på kollektivavtal vid upphandling skulle bland annat förhindrat konflikten kring det lettiska byggföretaget L & P Baltic Bygg och skolbygget i Vaxholm, liksom statens havererade avtal med Ryanair.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.