Om Therese Svanström väljs till ordförande är det första gången sedan Lennart Bodström valdes 1970 som någon som inte tidigare varit ordförande för ett av TCOs medlemsförbund blir organisationens ordförande.
Bild: Camilla Svensk/Unionen
Om Therese Svanström väljs till ordförande är det första gången sedan Lennart Bodström valdes 1970 som någon som inte tidigare varit ordförande för ett av TCOs medlemsförbund blir organisationens ordförande.

Unionens kanslichef föreslås leda TCO

TCO2019-11-22

Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO, Tjänstemännens centralorganisation. Hon är nu kanslichef på Unionen.

I september lämnade Eva Nordmark ordförandeposten i TCO för att bli arbetsmarknadsminister. Nu föreslås Unionens kanslichef Therese Svanström bli hennes efterträdare som ordförande för TCO, centralorganisation för 13 fackförbund, däribland ST.

”Att bli föreslagen att leda världens starkaste tjänstemannarörelse gör mig stolt och glad. Om jag väljs vid kongressen är mitt mål att skapa ett ännu större inflytande för TCO-förbundens medlemmar”, kommenterar Therese Svanström nomineringen i ett pressmeddelande på TCOs hemsida.

Om det blir så avgörs 9 december när TCO har extrakongress.

Väljs Therese Svanström till ordförande är det första gången sedan Lennart Bodström valdes 1970 som någon som inte tidigare varit ordförande för ett av TCOs medlemsförbund blir organisationens ordförande.

Therese Svanström var fram till juni 2018 statssekreterare hos dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, S, ett jobb hon lämnade för att bli kanslichef på Unionen. Från 2007 till 2014 arbetade hon på TCO-förbundet Vision, från 2011 som kanslichef. Hon har tidigare varit politisk sakkunnig i Regeringskansliet och förbundssekreterare i Socialdemkratiska studentförbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA