Aktiv sverigedemokrat platsar inte

DEBATT: SVERIGEDEMOKRATERNA2015-03-03

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti och ST gör rätt som inte låter personer som är aktiva i partiet inneha förtroendeposter i förbundet, skriver Leandra Caldarulo och Martin Torstensson.

Vi har valt att vara aktiva inom ST bland annat för att vi delar STs värderingar, exempelvis att värna allas lika värde. Vi vill därför uttrycka vårt stöd för förbundsstyrelsens uttalande om att det inte är förenligt att vara förtroendevald inom ST och aktiv inom Sverigedemokraterna.

Förbunds­styrelsen motiverar detta med att »Sverigedemokraterna driver en politik som går emot vår värde­grund och våra stadgar i grund­läggande fri- och rättigheter«.

Efter Sverigedemokraternas framgångar i valen, och partiets agerande i riksdagen som nästan orsakade ett extraval, känner vi att det är viktigt att återigen trycka på och förklara varför Sverigedemokraterna inte bör behandlas som ett parti som alla andra.

ST är partipolitiskt obundet, men inte opolitiskt. Det är inte samma sak. ST tar inte ställning för något speciellt parti, men att vända sig emot ett parti som inte accepterar alla människors lika värde är helt naturligt för en organisation med STs värderingar.

I stadgarna slås fast att ST verkar för att samhället ska »genomsyras av humanismens och demokratins idéer där människo­värdet är okränkbart, och alla männi­skor lika värda« och att ST vill »verka för jämställdhet mellan könen, främja mångfald samt motverka all form av diskriminering i arbetslivet«.

Om någon fortfarande lever i villfarelsen att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti ber vi er läsa deras principprogram, där det bland annat står att »Demokrati betyder folkstyre och Sverigedemokraternas uppfattning är att man inte helt kan förbigå ordet ›folk‹ i begreppet folkstyre och att folkstyret i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk«. Detta gör det tydligt att man inte tycker att alla männi­skor som bor i ett land ska behandlas lika.

Partiet blandar här ihop de grekiska orden demos och ethnos. Demos betyder folk, människor, som i »Sveriges folk«, det vill säga alla männi­skor som bor i Sverige. Ethnos betyder folkgrupp, som i »etniska svenskar«, alltså inte alla som bor i Sverige. Sverigedemokraterna anser således att det inte är självklart att invandrade svenskar har samma rättig­heter som de som bott i Sverige i generationer.

Sverigedemokraterna pratar ofta­re om kultur än etnicitet, och inte sällan om muslimsk kultur. Att de använder ordet kultur ändrar inte att det är rasistiska tankar och idéer de står för. De generaliserar och menar att 1,6 miljarder muslimer, främst utspridda över stora delar av Asien och norra Afrika, alla är lika och har samma kultur. Det är ungefär som om vi skulle säga att alla vi i de kristna länderna är lika och har samma kultur och värderingar. Är Ryssland, Italien och Sverige lika?

Sverigedemokraternas partiledare skrev 2009 en debattartikel med rubriken »Muslimerna är vårt största utländska hot«. Ponera att ST tillät aktiva sverigedemokrater att vara förtroendevalda inom förbundet. Vad skulle det innebära för muslimska medlemmar? Skulle de kunna känna sig trygga med att deras fackliga före­trädare verkligen gör vad de kan för dem?

Sverigedemokraterna har den senaste tiden tydligt visat att de endast bryr sig om att minska invandringen, kosta vad det kosta vill. Vi tycker därför att det är viktigt att ST markerar tydligt och tar avstånd från detta kidnappande av den politiska dagordningen.

Leandra Caldarulo
Martin Torstensson
Medlemmar i ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA