Arbetsförmedlare måste följa reglerna

DEBATT: DEBATT2007-06-18

Svar på Anna König Jerlmyrs inlägg i ST-Press nr 8/07.

Det är med intresse jag läser Anna König Jerlmyrs svar på debattartikeln som ST inom Arbetsmarknadsverket skrev i nummer 7/07 av ST Press. Jag gläds framförallt åt att Anna i slutklämmen berömmer personalen. Det är de verkligen värda!

Jag är ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket och företräder 6 800 medlemmar som jobbar i olika funktioner inom Ams, länsarbetsnämnderna och arbetsförmedlingarna. Debattartikeln skrevs på grund av att jag blivit uppvaktad av många medlemmar efter TV4s samtal i morgonsoffan, där Anna König Jerlmyr medverkade.

Syftet med facklig verksamhet är att driva politik, dock inte partipolitik. ST tillhör TCO och är partipolitiskt obundet. Jag är personligen inte ens medlem i något politiskt parti. STs arbetsförmedlarmedlemmar reagerade för att de tyckte att du, Anna, som representant för det största regeringspartiet tydligare borde stå för den politik ni fört både i valrörelsen och nu i regeringsställning. För arbetsförmedlarna har det inneburit en tydlig förändring vad gäller mer kontroll av de arbetslösa.

Som arbetsförmedlare är vi skyldiga att följa de regelverk som gäller.

* En arbetssökande som uppbär ersättning från arbetslöshetskassa (a-kassa) är skyldig att aktivt söka arbete i enlighet med sitt arbetsutbud. Detta gäller även den som är deltidsarbetslös och uppbär ersättning från a-kassan.

* Särskilda föreskrifter reglerar vilka begränsningar den arbetssökande kan hävda både yrkesmässigt och geografiskt, men dessa är starkt begränsade.

* Om arbetsförmedlingen gör bedömningen att den arbetssökande inte tillräckligt aktivt söker arbete, är arbetsförmedlingen skyldig att underrätta vederbörandes a-kassa, som utreder och beslutar om eventuella sanktioner.

* Arbetsförmedlingen meddelar a-kassan sin bedömning. A-kassan utreder och fattar beslut. I de fall den arbetssökande är missnöjd med a-kassans beslut kan han eller hon begära omprövning. Skulle den arbetssökande inte få rätt vid omprövning kan vederbörande gå vidare till läns- och kammarrätten.

Det finns dessutom en speciell myndighet som bevakar att a-kassans regelverk efterlevs, IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, som också återkopplar till arbetsförmedlingarna för att få en rättssäker hantering i hela landet.

100-dagarsregeln har också kommit upp i debatten. Där har flera moderater med arbetsmarknadsministern i spetsen hävdat att det är på önskemål från Ams man dragit in denna regel. STs arbetsförmedlarmedlemmar känner inte igen sig i detta. Det är väl rimligt att nyanmälda arbetslösa först får pröva att söka jobb inom sitt yrke och i sin närhet innan kravet på sökning i hela landet ställs? Det kan vara någon som satsat på en högskoleutbildning och vill jobba inom detta yrke – då är det väl samhällsekonomiskt försvarbart att de får använda sina nya kunskaper om det är möjligt, innan de tvingas söka andra yrken. Därför anser ST att 100-dagarsregeln har varit bra. Dessutom har den inte hindrat någon från att söka i hela landet från första dagen som arbetslös.

Anna, du är härmed inbjuden till en träff med mig, vårt presidium eller hela vår styrelse för att utbyta bilder av vad vi ser. Jag tror att vi i grunden har ett gemensamt intresse att Sverige bedriver en bra arbetsmarknadspolitik som ger Arbetsförmedlingen förutsättningar att vara ett stöd för arbetslösa och arbetsgivare för att få en bra balans på arbetsmarknaden.

Thomas Fager
Ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA