De borgerliga har redan haft sina chanser

DEBATT2005-11-08

Sverige hade en borgerlig regering senast 1991 till 1994. På tre år lyckades Carl Bildt och hans ministär inte bara rasera stora delar av de svenska välfärdssystemen utan också försätta ekonomin i fritt fall med galopperande räntehöjningar och katastrofalt fallande kronkurs.

Även om det inte alltid finns anledning att hylla regeringen Persson, måste man ändå ge det erkännandet att socialdemokraterna och dess stödpartier till skillnad från de borgerliga värnar om den allmänna välfärden.

Företrädarna för den borgerliga alliansen låtsas till exempel tro att sänkta ersättningar i a-kassan skulle minska arbetslösheten. Att usla villkor för arbetslösa skulle skapa fler arbeten är inte troligt. Däremot är det säkert en bra metod att pressa ner lönerna. Det finns skrämmande exempel i bland annat USA, där lönerna kan vara så låga att man inte kan leva på en heltidslön. En vanlig arbetare behöver två jobb för att klara sig.

Stora ojämlikheter i samhället ökar den sociala spänningen. Sverige har problem med utanförskap i underprivilegierade områden. Hos socialdemokratin och stödpartierna finns en vilja att söka lösningar. De borgerliga tror att de har lösningen: sänkta bidrag och hårdare tag. Detta recept har prövats i andra länder utan att leda till framgång. Snarare har det ökat problemen.

Både regeringen Bildt och de borgerliga regeringarna 1976– 1982 har lämnat efter sig en ekonomisk och social ruinhög. Det är inte så enkelt att man kan återställa det som förstörts genom att på nytt byta regering. Att riva ner går fort; att bygga upp igen tar mycket längre tid.

Spåren förskräcker. Ge inte den borgerliga alliansen en chans!

Margareta Johansson Lundblad

Medlem i ST

Migrationsverket

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA