Facket ska medvetandegöra

DEBATT: IDEOLOGI2009-08-18

Självklart är liberaler välkomna i ST, skriver fyra av förbundets styrelseledamöter. Men reformer som drabbar medlemmarna förtjänar kritik oavsett politisk färg, menar de.

I ST Press nummer 8/2009 skrev vi en debattartikel om ideologi och fackets verksamhet. I nummer 9 fick vi två svar. Sammanfattningsvis tyckte de att vi förringade nyliberala lösningar på samhällsproblem.

En av dessa är medlem i Unionen samt aktiv folkpartist. Vi börjar med att svara denne skribent.

Du frågar om liberaler är välkomna i ST? Vårt svar är: javisst, varför skulle de inte vara det? Åtminstone en av oss som skrivit artikeln beskriver sig själv som socialliberal. Nyliberalismen är ju inte en företeelse som är specifik för Folkpartiet utan en ideologi som bottnar i ett motstånd mot statliga ingripanden i ekonomin. Där utgör banksektorn ett avskräckande exempel på hur en sådan ideologi skulle slå mot de små låntagarna. Även energipolitiken kan tjäna som exempel på hur privata företag tar ut saftiga vinster på något som egentligen tillhör alla medborgare.

En snävare tolkning av nyliberalismen inom den politiska filosofin i Sverige förespråkar den så kallade nattväktarstaten – det vill säga att staten ska ta hand om så få saker som möjligt, allra helst endast polis, domstolsväsende samt försvarsmakt, för att garantera den enskildes individuella frihet. Om en sådan syn skulle få politisk bärkraft vore det en katastrof för samhället, våra medlemmar samt konsumenterna/skattebetalarna.

Mot detta står vår syn, som bland annat grundar sig på socialliberalismen. En aktiv socialpolitik och en viss aktiv ekonomisk politik från statens sida ser till att marknaden fungerar om den själv misslyckas med att klara av sina egna problem. Välfärdssektorn ska garantera allas tillgång till ett gott liv. Detta är inte kommunism utan demokrati med inslag av socialliberalism.

Över din artikel svävar en önskan från din sida om »största möjliga tyssstnad« vad gäller de försämringar som har genomförts och som står på vissa partiers önskelistor. Oavsett vilken partifärg regeringen har tar vi oss rätten att kritisera den när våra medlemmar drabbas av lägre a-kassa, utförsäkras, får otryggare anställningsförhållanden etc.

Eller är det verkligen din seriösa mening att vi endast ska kritisera socialdemokratiska regeringar, vilket vi aktivt har gjort genom åren, men vara tysta när borgerliga regeringar missgynnar våra medlemmar? Vi är förvisso partipolitiskt obundna men definitivt inte opolitiska. Vi kan aldrig stå och se på när våra medlemmar missgynnas av diverse politiska beslut. Vi välkomnar att du kommer med i den fackliga kampen för att förhindra ett borttagande av lagen om anställningsskydd, och att vi tillsammans kämpar för ett återställande av a-kassan.

Du frågar också retoriskt om vi tycker att man inom välfärdssektorn ska få använda sig av konsulter. Vi vet alla mycket väl att både arbetsgivare och fack många gånger har en samsyn. Det gäller att mjölka konsulterna på deras kunskap så att de egna anställda kan gå vidare i arbetet.

Ett större problem är tids­begränsade anställningar, som gör att människor inte kommer i åtnjutande av anställningstrygghet. Ett av våra fackliga uppdrag är att framhålla fördelarna med tillsvidareanställning framför exempelvis projekt­anställningar. Anställningstrygghet gör att du utvecklas som arbetstagare. Med tanke på att hundratusentals personer går på olika tidsbegränsade förordnanden har antagligen behovet ökat att kämpa för tillsvidareanställningar.

Att det är god ekonomi att satsa på välfärdssektorn har bevisats ett antal gånger genom historien. Pengarna går direkt till anställningar och därigenom direkt tillbaka till skattebetalarna i form av bättre service. Färre människor behöver uppbära socialbidrag eller a-kassa vilket gör att samhällsekonomin går bättre. Det handlar inte om att den privata verksamheten är sämre utan helt enkelt att dess ägare vill ha ut en vinst som det inte finns krav på inom välfärdssektorn.

Vi får inte heller glömma bort meddelarfriheten och den demokratiska insynen inom våra tre pelarområden. Denna insyn existerar överhuvudtaget inte inom den privata sfären.

Nu till frågan från den unge man som hade en väninna som var nyliberal och som ville ha jobb inom välfärdssektorn.

Vårt svar till dig är dock att hon självklart, som alla andra, är välkommen att ta del av all den kompetens och kunskap som finns samlad hos våra medlemmar och som dessa vidarebefordrar till allmänheten i det dagliga arbetet. När din väninna väl ser våra medlemmars verklighet så kommer hon säkert att omvärdera sin inställning till välfärdssektorn.

Du tycker också att vi vill försöka »uppfostra« våra arbetskamrater/medlemmar.

Vi kommer att fortsätta utbilda våra arbetskamrater i att kämpa för sina fackliga rättigheter och sin rätt till ett bra jobb med god lön. Du kallar detta för att uppfostra folk, vi tycker att det är att medvetande­göra våra arbetskamrater, vilket är en av fackets upp­gifter.

Vi avslutar med att välkomna debatten. Den är nyttig för en facklig organisation. Att pröva tankar och meningar mot varandra leder till att verksamheten utvecklas. Det är inte farligt med åsiktsskillnader. Att fackets medlemmar öppet kan diskutera med varandra stärker fackets position i samhället.

Lars Hedin

Tom Johnson

Tobias Bjerman

Kurt-Åke Sjöström

Förtroendevalda i ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA