Fem punkter för jobb åt unga funktionshindrade

DEBATT: FUNKTIONSHINDER2009-10-20

Vi tänker inte stillatigande åse hur Sverige dräneras på erfarenheter och kunskaper från en ung generation funktionshindrade. Det skriver LiseLotte Olsson och Torbjörn Björlund, båda riksdagsledamöter (V).

Den ekonomiska krisen driver upp arbetslösheten till nya nivåer varje månad. Och som vanligt när arbetslösheten stiger är det människor som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden som är de första att åka ut. Ungdomar är särskilt drabbade. Och för den som dessutom har ett funktionshinder är chansen att få ett jobb ännu mindre.

Det här vill Vänsterpartiet göra något åt. Bland annat vill vi ge dem som arbetar på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan utökade möjligheter att hjälpa denna grupp.

Vi föreslår därför i vår budgetmotion ett fempunktsprogram i kampen mot arbetslösheten bland unga funktionshindrade. Om vi kommer till makten nästa år kommer vi att arbeta för att förverkliga dessa förslag.

1. Utvecklingsår. I dag kan en ung person med funktionsnedsättning studera på universitet eller högskola i ett halvår med aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen. Den tiden vill Vänsterpartiet utöka till minst ett år. Det här så kallade »utvecklingsåret« ska kunna kombineras med arbetsträning och praktik. 

2. Personlig arbetsförmedlare. Handikapprörelsen har under många år drivit kravet att Arbetsförmedlingen ska ha ett mer långtgående ansvar för funktionshindrades etablering på arbetsmarknaden. Det räcker inte med att förmedla ett jobb, Arbetsförmedlingen måste också följa upp hur det går under längre tid. Därför vill vi att den individuella handlingsplanen följs upp genom att varje person med funktionsnedsättning får en personlig arbetsförmedlare som finns till hands tills personen fått fast förankring på den reguljära arbetsmarknaden.

3. Personligt lönebidrag. Ett stort hinder för många unga funktionsnedsatta som söker jobb är att man inte vet om man får lönebidrag eller inte. I dag är det arbetsgivaren som ansöker om att få lönen betald med statligt lönebidrag efter att anställningen skett. Det blir en osäkerhet och ett hinder för den funktionsnedsattes rörlighet på arbetsmarknaden. Vänsterpartiet föreslår i stället att lönebidraget görs »personligt« och beviljas en person i stället för en arbetsplats i detta program, så att man innan anställningen börjat vet om man får lönebidrag eller inte. Vänsterpartiets förslag är att man ska kunna få lönebidrag beviljat för fyra år i taget.

4. Personliga hjälpmedel. I dag kan det ta flera veckor innan de handikapphjälpmedel som behövs kommer till en arbetsplats. Vid kortvariga jobb kanske hjälpmedlen inte hinner komma överhuvudtaget. Vänsterpartiets förslag är därför att den funktionsnedsatte själv i ökad utsträckning disponerar sina arbetshjälpmedel såsom datorprogram, specialstolar etc, eller åtminstone har direkt tillgång till hjälpmedlen och kan få dem på plats första arbetsdagen. Eventuell utbildning i arbetshjälpmedlen ska ske innan anställningen börjar. Vi föreslår också att det skapas en enda myndighet som samordnar fördelning av arbetshjälpmedel.  

5. Kunskapslyft. Vänsterpartiet vill satsa 500 miljoner år 2010 på ett kunskapslyft för ungdomar mellan 20–24 år. Dessa åtgärder kommer givetvis också att nå även funktionshind­rade ungdomar.

När kampen om jobben är hård är det lätt att glömma vikten av mångfald på arbetsmarknaden. Vi vill inte om ett par år ha en arbetsmarknad rensad från människor med funktionshinder. De åtgärder vi föreslår är på inget sätt heltäckande men en viktig signal om att vi inte tänker stillatigande åse hur Sverige dräneras på erfarenheter och kunskaper från en ung generation funktionshindrade.   

LiseLotte Olsson riksdagsledamot (V)
Torbjörn Björlund riksdagsledamot (V)

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA