Flyttkravet är individuellt

DEBATT2007-05-29

Svar på Thomas Fagers inlägg »Lägg inte skulden på oss« i ST Press 7/07.

Den 9 maj hänvisar Thomas Fager i en debattartikel till ett samtal från TV4:s morgonsoffa mellan mig och en socialdemokratisk riksdagskollega. Hade Thomas Fager varit uppmärksam och lyssnat hade han hört att jag ansåg att kvinnan var berättigad till a-kassa om hon aktivt sökt ett heltidsarbete. Hon har givetvis den fulla rätten att inte söka annat arbete i angränsande städer och kommuner, men då blir också konsekvensen att hennes rätt till ersättning går förlorad. Där delar jag till fullo arbetsförmedlingens bedömning.

Regeringen avskaffar från den 2 juli regeln om att arbetssökande kan begränsa sitt arbetssökande under de 100 första ersättningsdagarna i en ersättningsperiod. Det innebär att den sökande redan från dag ett i en ersättningsperiod måste söka lämpligt arbete. Vid bedömningen av huruvida ett arbete kan anses vara lämpligt för den arbetssökande ska skälig hänsyn tas till personliga förhållanden. Reglerna om lämpligt arbete innebär också ett hänsynstagande till individers olika förutsättningar. Innebörden av bestämmelsen är att det inom ramen för tillgången på arbetstillfällen ska göras en individuell prövning.

Självklart kan det innebära att arbetslösa får flytta dit jobben finns. Det är dock troligt att arbetsförmedlare även i fortsättningen bedömer att en kvinna som arbetar 75 procent och är ensamstående med ett minderårigt barn främst ska söka arbete inom pendlingsavstånd framför att flytta 30 mil. Själva syftet med borttagandet av den så kallade hundradagarsregeln är att öka rörligheten på arbetsmarknaden. Därför är det en självklarhet att arbete även ska sökas till exempel i angränsande kommuner.

Tyvärr får jag en känsla av att Fagers debattartikel är ett sätt att driva politik av den här frågan. För jag kan ärligt talat inte finna någon annan förklaring till varför han medvetet väljer att misstolka mina ord.

Jag blir upprörd när Thomas Fager anklagar mig för att lägga någon skuld på arbetsförmedlarna. Personalen som dagligen möter arbetssökande och företag gör ett fantastiskt arbete och jag är stolt över det som åstadkommits hittills. Det har jag också sagt till alla de arbetsförmedlare som jag regelbundet möter. Men som sagt, när det kommer till politisk smutskastning verkar det mesta vara tillåtet.

Anna König Jerlmyr

ledamot (m) i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA