Några av LL-förlagets utgivningar. Foto: LL-förlaget.
Några av LL-förlagets utgivningar. Foto: LL-förlaget.

Gör inte staten till bokförläggare

DEBATT: FÖRSTATLIGANDE2014-01-21

En utredning föreslår att LL-förlagets utgivningar ska föras över till Myndigheten för tillgängliga medier. Ett häpnadsväckande förslag, anser Jan-Ewert Strömbäck.

När politiker eller en utredning föreslår att ett förlag som hittills gett ut fler än 1 000 titlar ska förstatligas, borde reaktionerna bli snabba och högljudda. Men tystnaden är i det närmaste kompakt när nu LL-förlaget riskerar att förpassas till en diskret tillvaro i statlig ägo. Förlaget har med åren ökat ambitionerna, och ägnar sig i dag åt att ge ut såväl nya titlar som bearbetade och återberättade tidigare verk på ett lättillgängligt – men ingalunda urvattnat – språk. Eller som Centrum för lättläst skriver i sitt yttrande över lättlästutredningen:

»LL-förlaget har länge varit en verksamhet med hög konstnärlig integritet som arbetat med nyskapande konstnärer, illustratörer, fotografer och formgivare. Inte sällan har böcker och samarbetspartners belönats med priser för sin kreativitet och estetik.«

Det som startade som ett förlag inriktat på en målgrupp av människor som av olika skäl har läs- och skrivsvårigheter, har vuxit till en etablerad aktör på bokmarknaden. Titlarna hittar publik bland läsovana eller läs­ovilliga skolelever, bland äldre människor med begynnande demens och bland bokläsare i största allmänhet.

Nu föreslår lättlästutredningen att denna bokutgivning ska föras över till Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Centrum för lättläst har i sitt remissvar valt att, efter en artig introduktion, påpeka det tveksamma i att en myndighet skulle börja ge ut dels tidningen 8 Sidor, dels fack- och skönlitteratur. Det är visserligen möjligt, heter det, att staten producerar samhällskritiska texter eller att en myndighet kritiserar en annan. Men blotta misstanken att det finns ett intresse av att undvika detta sätter trovärdigheten på spel.

Det är häpnadsväckande att en regering som värnar om en fri marknad på detta sätt vill att en myndighet ska intervenera i bokbranschen. Tidigt efter regeringsskiftet 2006 avlövades En bok för allagenom indragna statliga subventioner. Följden blev färre läsfrämjande insatser.

Den här gången är ambitionen att föra över kultur till statens sfär, för att den därifrån ska låta det privat­kapitalistiska kommersiella utbudet få vara i fred. Motsägelsefullt, kan det tyckas, men avsikten är att gynna privata aktörer. Det ska ske genom att det allmänna ska skapa större utrym­me åt de så kallade kommersiella förlagen, som ska ha företrädesrätt till en lättläst bok. Vad enmansutredaren Göran K. Johansson alltså föreslår är att MTM ska ge ut lättlästa titlar som kommersiella förlag valt att avstå från.

Det är ett exempel på kontraproduktiv styrning som tillsammans med förslaget att dela upp målgrupperna på ett för läsarna stigmatiserande sätt för tankarna till det som gällde innan LL-förlaget etablerades. Från 1968 och 20 år framåt stod Skolöverstyrelsen för denna utgivning. Trots den dåvarande statliga myndighetens samarbete med reguljära förlag förskräcker spåren.

Jan-Ewert Strömbäck, författare, gav senast ut »folke fridell och arbetets ofrihet«

  

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA