Grön IT bra för klimatet

DEBATT: MILJÖ2009-09-29

I klimatfrågan är det viktigt att alla aktivt tar sitt ansvar och varje arbetsplats bör därför ta fram en policy för grön IT. Det skriver Sören Enholm, vd för TCO Development i ett debattinlägg.

Att välja gröna IT-produkter på arbetsplatsen är viktigt eftersom det bidrar både till att spara energi och att minska klimatpåverkan. Relativt enkla åtgärder kan minska energiförbrukningen med 80 procent, visar rapporten Din PC och klimatet som TCO Development tagit fram. Som exempel kan nämnas att hälften av de bildskärmar som tillverkas i världen i dag är TCO-märkta – och tack vare detta görs en årlig global energibesparing på minst 25 terawattimmar, vilket motsvarar cirka fyra kärnkraftsreaktorer av normalstorlek. Om fler arbetsplatser tog fram en policy för grön upphandling skulle det sätta ökad press på tillverkarna att miljöanpassa sina produkter och därmed bidra till att minska klimatpåverkan.

De flesta statligt anställda arbetar i dag med dator, bildskärm och andra IT-produkter. Kvalitetsfrågor har alltid varit en viktig fråga på arbetsplatsen, men nu är miljö- och klimatfrågorna alltmer i fokus. Förtroendevalda har en uppgift i att öka kunskapen bland medlemmarna hur de kan göra val som bidrar till att minska både energiförbrukning och påverkan på klimatet.

IT-användningen innebär en belastning på klimatet samtidigt som datorer och internet inneburit att resandet minskat. Analysföretaget Gartner publicerade 2007 en rapport som visade att användningen av IT står för cirka två procent av de globala utsläppen. En ny uppskattning, som skulle innebära att IT-branschen om tio år är uppe i tre procent av världens samlade utsläpp av koldioxid, presenterades 2008 av konsultföretaget McKinsey.

I klimatfrågan är det viktigt att alla aktivt tar sitt ansvar och varje arbetsplats bör därför ta fram en policy för grön IT. Som utgångspunkt kan STs Checkhäfte för klimatsmarta arbetsplatser och den aktuella Plattformen för TCOs arbete med klimatpolitiken användas.

En policy kan till exempel förespråka att alla ska använda energisparläge på IT-produkter på arbetsplatsen. Den bör också innehålla rekommendationer för upphandling av gröna IT-produkter. Miljökrav kan ställas även på andra produkter än bildskärmar. I dag finns TCO-märkta bildskärmar, datorer, headsets, notebooks och projektorer.

Märkningen av alla dessa produkter har haft stor betydelse för miljön. Sedan 1995 har TCO-märkningen besparat miljön ungefär 50 000 ton giftiga bromerade och klorerade flamskyddsmedel.

Lagen om offentlig upphandling, lou, ger redan nu möjlighet att ställa krav på att IT-produkter uppfyller kraven i TCO-märkningen eller motsvarande kriterier. Det i sin tur ställer krav på tillverkare av IT-utrustning att miljö- och klimatanpassa sina produkter i snabbare takt. Exempel på det är Kammarkollegiets IT-upphandling som drivit på utvecklingen av miljöanpassade bildskärmar.

När det gäller upphandling av grön IT finns samtidigt anledning att vara vaksam. Många företag använder miljö som säljargument för varor och tjänster utan att uppfylla de krav som gäller, så kallad greenwashing. En produkt kan vara miljöanpassad inom ett visst område men inte inom andra, och ofta saknas verifiering eller annan form av bevis på att en vara eller tjänst är miljöanpassad. Det är därför viktigt att välja IT-produkter som bidrar till förbättrad miljö och hållbar utveckling utan att göra avkall på prestanda eller kvalitet.

Därför uppmanar jag nu alla arbetsplatser att ta fram en tydlig policy för användning av grön IT och därmed bidra till minskad klimatpåverkan – och fackligt förtroendevalda och andra medarbetare att vara pådrivande i det arbetet!

Följ gärna vår blogg www.greenitedge.com för senaste nytt inom grön IT.

Sören Enholm,
vd, TCO Development

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA