Hårdare förhandlingsklimat på SJ

DEBATT: SPÅRTRAFIK2008-10-21

SJs vd Jan Forsberg gör ett tankefel när han på felaktiga grunder förvägrar sina anställda bra villkor. Det menar Thomas Winäs, ordförande för ST inom SJ AB.

SJs vd Jan Forsberg gillar inte kollektivavtal. I ST Press nr 12 i år säger han bland annat »Ju mindre man kan kollektivavtalsfästa, desto bättre«. Eftersom Forsberg i samma intervju meddelar att han inte heller gillar höga löner, så är det förståeligt att han inte vill ha kollektivavtal. Tillsammans med Green Cargo är SJ AB det bolag inom spårtrafiken som har lägst löner.

STs ihärdiga försök att förhandla fram kollektivavtal har mötts av kalla handen från arbetsgivaren. På många orter har förhandlingsklimatet hårdnat och vi tvingas gång på gång begära MBL-förhandlingar. ST har även flera gånger försökt återupprätta ett samverkansavtal, som vi hade tidigare, men inte heller detta har arbetsgivaren gått med på.

Det är oacceptabelt att en stor arbetsgivare med statliga ägare inte ger sina medarbetare samma villkor som i branschen i övrigt. Detta skapar spänningar på arbetsplatserna och på marknaden. Vad vi nu behöver är ett kollektivavtal som är kostnadsneutralt oavsett vilket tågtrafikbolag man är anställd av.

Forsbergs argument mot bättre löner och villkor är att hans förre arbetsgivare SAS, med kollektivavtal som ger bra villkor, nu brottas med konkurrens från lågprisbolag. Detta är inte fallet inom spårtrafiken eftersom SJs konkurrenter på intet sätt är lågprisbolag.

Forsberg gör därmed ett tankefel när han på felaktiga grunder förvägrar oss bra villkor. Detta är dock lätt att åtgärda: det är bara att tänka om och sätta sig vid förhandlingsbordet. Vi ser fram emot att gå tillbaka till den goda stämning på arbetsplatserna som lade grunden till det utmärkta arbete som anställda och företagsledning tillsammans gjort med att få SJ på fötter igen.

Thomas Winäs
ST inom SJ AB

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA