Hur kunde ni gå med på det avtalet?

DEBATT: OMSTÄLLNINGSAVTALET2014-09-16

Ledningen för ST inom universitets- och högskoleområdet är missnöjda med det nya omställningsavtalet för anställda i staten. Förbundet har sålt ut de tidsbegränsat anställda och doktoranderna för att få behålla tryggheten för de tillsvidareanställda, anser de. STs förbundsordförande Britta Lejon svarar att ilskan bör riktas mot Arbetsgivarverket.

Vi är inte nöjda med det nya omställningsavtalet för anställda inom staten!

Efter att ha tagit del av förhandlingsresultatet undrar vi hur STs förbundsstyrelse kunde medverka till ett avtal som skiljer på anställda och anställda. Vi som har sagt att alla är lika mycket värda!

Ni vet att andelen tidsbegränsat anställda i staten är stor, nästan 25 procent, och inom vår sektor är den än större. Det kommer att ta sex års anställning hos samma arbets­givare för att omfattas fullt ut av stödet från omställningsavtalet. Vi som har sagt att vi arbetar för rättvisa!

Ni vet att det inom vår sektor finns 10 000 doktorander vars avhandlingsarbete och resultat utgör en stor del av den forskning som bedrivs i Sverige. Dessa doktorander kommer inte att omfattas alls av omställningsavtalet. Vi som har sagt att vi är arbetsplatsfacket för alla!

Ni vet att omställningsavtalet kommer att innebära än sämre arbetsmiljö, fler tysta arbetsplatser, färre kritiska röster och försämrad arbetsplats­demokrati. Vi som har sagt att alla har rätt till trygga arbetsvillkor!

Vad vann vi? Ni sålde ut de tids­begränsat anställda och doktoranderna för att få behålla delar av tryggheten för de tillsvidareanställda. Vi som har sagt att vi står för gemenskap och sammanhållning!

Hur kunde förbundsstyrelsen låta bli att föra en diskussion inom förbundet om en gemensam vision om att försvara och utveckla vårt värdefulla statliga trygghetsavtal? Vi som har sagt att samarbete ger styrka!

Hur kunde ni låta bli att ta strid för det mest grundläggande i en facklig organisation: anställningsvillkoren för de mest utsatta? Vi som har sagt att vårt viktigaste mål är goda arbetsvillkor!

Om vi tillsammans står upp och arbetar för ett avtal med lika villkor för alla anställda har vi stora möjligheter att undanröja de orättvisa villkoren i det nya omställnings­avtalet.

Vi undrar om förbundsstyrelsen kommer att stå bakom oss i våra krav inför nästa avtalsrörelse?

  • Att oskicket med slentrianmässiga tidsbegränsade anställningar måste upphöra.
  • Att stödet i det nya omställningsavtalet på ett mycket bättre sätt ska täcka de behov som finns.
  • Att stödet i omställningsavtalet ska omfatta alla – oavsett bakgrund, livsvillkor och position på arbetsplatsen.

 

Annika Aronsson,
ordförande för ST inom universistet och högskolor

Evalena Moser,
vice ordförande

Alejandra P Carrasco,
andra vice ordförande

 

Svar: Besvikna på arbetsgivarna

Ilskan över försämringar för doktorander ska riktas mot Arbetsgivarverket. Det var med stor irritation vi tog oss an förhandlingarna med Arbetsgivarverket efter att de sagt upp trygghetsavtalet. De hade som enda ambition att försämra villkoren för de 250 000 anställda som berörs av avtalet.

Vi hade omfattande diskussioner inom förbundet, vid bland annat avtalsråd där ni tillsammans med andra ST-avdelningar deltog. Uppdraget till förbundsstyrelsen från avtalsrådet var näst intill enhälligt att fortsätta förhandla. Detta för att inte riskera att stå utan ett trygghetsavtal i en situation när stora förändringar sker i staten.

I statlig sektor finns många visstidsanställda. Vi arbetar både avtalsvägen och med opinionsbildning för att den andelen ska minska. En förbättring vi nådde efter långa och hårda förhandlingar med Arbetsgivarverket är att visstidsanställda i det nya omställningsavtalet redan från två års visstidsanställning kan få del av Trygghetsstiftelsens insatser vid risk för arbetslöshet. Tidigare var gränsen tre år.

Det är klart att vi är besvikna över att Arbetsgivarverket så hårdnackat och okänsligt drev sitt krav på att försämra för doktorander. Det vi ändå lyckades åstadkomma var att doktoranderna, i likhet med andra visstidsanställda, får del av Trygghetsstiftelsens insatser för att få ett nytt jobb. Dessutom vill vi särskilt påminna om att det för de doktorander som är medlemmar i ST finns en inkomstförsäkring som täcker upp inkomstbortfallet vid arbetslöshet.

Vi kommer att fortsätta att driva kravet att Sveriges doktorander ska ha trygga och goda arbetsvillkor. Vi kommer också att fortsatt prioritera att minska andelen visstidsanställda i staten och att missbruket av staplade visstidsanställningar ska upphöra.

Vi vill påminna om att vi som jobbar på statligt uppdrag fortfarande har ett av de bättre omställningsavtalen på arbetsmarknaden.


Fackförbundet STs förbundsstyrelse genom Britta Lejon, förbundsordförande.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA