Inget skäl ändra sammansättning i AD

DEBATT: AD2008-09-30

Regeringen föreslår riks­dagen en ändrad sammansättning i Arbetsdomstolen, AD, i diskimineringstvister. Detta innebär att antalet ledamöter blir fem i stället för sju i de mål som gäller den nya diskrimineringslagen. Förändringen börjar gälla 1 januari 2009.

Regeringens motivering är att det inte får finnas några tvivel om att AD är opartisk. I rättegång om arbetstvist har AD normalt en sammansättning av ordförande och sex andra ledamöter, varav fyra är utsedda efter förslag från arbetsmarknadens parter. Att minska antalet ledamöter från sju till fem anser tydligen rege­ringen vara det enda sättet att garantera ADs opartiskhet.

Många remissinstanser, däribland ST och TCO, har kraftfullt avvisat förslaget då det inte finns några rättsliga skäl till förändringen.

Lagrådet kan inte heller »finna skäl för att en talan i en arbetstvist som helt eller delvis grundas på diskriminering enligt diskrimineringslagen intar en sådan särställning att särskilda bestämmelser om Arbetsdomstolens sammansättning krävs. Lagrådet anser därför att lagförslaget inte bör föras vidare.«

Som TCO mycket riktigt påpekar i sitt yttrande finns det skäl att påminna om att de leda­möter som utses efter förslag från arbetsmarknadens parter avger domared och ingalunda sitter i domstolen som talespersoner för sina respektive centralorganisationer.

Mål där ledamöter anmäler skiljaktig mening förekommer, men ett sådant beslut görs efter noggranna överväganden.

Det finns inga som helst sakliga skäl att minska domstolens kompetens genom att ta bort två ledamöter.

Ing-Marie Nilsson
ordinarie ersättare i AD
Andra vice ordförande i Fackförbundet ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA