Jag blev utsatt för härskartekniker

DEBATT: SVAR2008-03-11

Lars-Olov Remstam blev utsatt för härskartekniker på jobbet, berättar han i ett svar på ledarsidans fråga i förra numret.

Svar på ledarsidans fråga i förra numret: Har du blivit utsatt för en härskarteknik?

För ett antal år sedan hade jag nyss tillträtt som skyddsombud och arbetsplatsombud och jag beslöt att ta tag i en skyddsfråga. Den tjänstebil som vi på avdelningen använde för budkörningar hade fått svidande kritik för krocksäkerheten av tyska trafiksäkerhetsmyndigheten, eftersom den kollapsat i vindrutestolparna och motorn hade tagit eld vid krocktester. Min dåvarande chef förlöjligade mig då inför hela avdelningen och antydde att jag läst någon artikel i en tidning som inte var aktuell längre. Till slut hittade jag tidningsartikeln och kunde gå vidare i ärendet och fick åka och tala med en verkstad om saken. Stödet från övriga kollegor var obefintligt, trots att de av dem som brukade bilen riskerade att bli fastklämda och levande kremerade i tjänsten.

Något år senare så hade vi ett arbetsplatsmöte och samme chef kallade hela mötet med sig till ett rum där jag och två kollegor hade sina skrivbord, varpå han anmärkte på ordningen på mitt skrivbord inför de övriga, vilket jag bemötte med att skrivbordet 180 grader från mitt var lika stökigt. Det spelade tydligen inte någon roll för chefen i fråga.

För ett par år sedan så fick jag läsa på den interna webben att den facklitteratur som jag har som en av mina arbetsuppgifter att sälja skulle digitaliseras. Jag hade aldrig fått någon som helst information om detta trots att denna verksamhet var mitt eget ansvarsområde. Jag gick då in till ST-expeditionen och påtalade saken för ordföranden, som blev mycket upprörd. Efter en tid skickades en person med insikter om saken in till mig för att förklara saken närmare. Ingen av mina chefer bemötte mig med den endaste kommentar, bara min före detta enhetschef som beklagade hur det gått till.

Nu är dock min närmaste chef utbytt sedan denne gjort sig omöjlig genom att inte bara bryta mot god etik, utan även mot de rent rättsliga spelreglerna på arbetsplatsen.

Lars-Olov Remstam

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA