Lägg inte skulden på oss

DEBATT: AMS2007-05-08

Arbetsförmedlingens medarbetare måste följa de regler som finns. ST inom Ams upprörs över att en moderat riksdagsledamot påstår att arbetsförmedlarna tar i för hårt.

Morgonen den 3 maj kunde jag och många andra med stort intresse följa en diskussion med anledning av
a-kassans regler och möjlighet att deltidsmarkera när man erbjuds en fast tjänst. Vid diskussionen deltog en kvinna med fast arbete på 75 procent samt två ledamöter från riksdagens
arbetsmarknadsutskott.

Det som förvånar och upprör oss som facklig organisation är bristen på kunskap hos den moderata ledamoten Anna König Jerlmyr om hur a-kassans regler kan och ska tillämpas. Hon får det att låta som om regelverket är väldigt flexibelt, vilket det inte är. Som tjänstemän i staten kan vi inte välja vilka regler som ska tillämpas och inte – det säger sig självt om man eftersträvar en rättssäker statig förvaltning.

Om regeringen anser att arbetsförmedlarna tar i för hårt med dagens regler, borde regeringens slutsats vara att föreslå en uppmjukning av gällande regelverk, snarare än ytterligare skärpningar.

Anna König Jerlmyr påstår dessutom att 100-dagarsregeln försvinner på initiativ från Ams och dess medarbetare. Det vill säga den regel som tidigare gjorde det möjligt för arbetslösa att begränsa sitt arbetssökande till närområdet under de första 100 arbetslöshetsdagarna. Detta påstående ställer sig våra medlemmar frågande till. Vår uppfattning är att denna möjlighet varit något positivt.

Våra medlemmar vill kunna känna sig stolta när de går till jobbet. Det behövs verktyg som gör det möjligt att hjälpa arbetssökande att hitta nya jobb och arbetsgivare att hitta arbetskraft. I dag är det mest nya piskor som återfinns i regelverksförändringarna.

ST konstaterar att personalen på Arbetsförmedlingen är hårt pressad av den rådande arbetssituationen. Det minsta man då kan begära är att beslutsfattare faktiskt vågar stå för de förändringar man gör.

Sluta lägga skulden på Arbetsförmedlingens medarbetare, som har som arbetsuppgift att genomföra regelförändringar som man som själv inte har möjlighet att styra över. Ta i stället ansvar när drastiska förändringar i regelsystem och ersättningsnivåer drabbar den enskilde. STs uppfattning är att regeringen varit mycket tydlig i att Arbetsförmedlingen ska vara mer bestämd i bedömningarna. Ingen vore gladare än vi och våra medlemmar om regeringen ändrade sig på den punkten.

Thomas Fager

ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA