Lyft fram värderingarna

DEBATT2007-04-17

Vilket samhälle ska vi ha i framtiden? Sådana frågor måste facket också engagera sig i, inte minst för att väcka de ungas intresse, skriver Lars Hedin.

I samband med TCO-kongressen i maj lyfter STs fackliga centralorganisation i olika rapporter upp vilka problem och möjligheter som dagens och morgondagens medlemmar möter.

Bakgrunden är att allt fler av de nya jobb som skapas är tidsbegränsade anställningar som i mindre utsträckning skyddas genom den arbetsrättsliga lagstiftningen. Andelen tillfälligt anställda har ökat kraftigt.

Dynamiken på arbetsmarknaden gör att jobben över lag blir mindre trygga, vilket innebär att inte heller tillsvidareanställningar är lika säkra i dag.

Fler personer än tidigare fastnar i långtidsarbetslöshet och långtidssjukskrivningar.

Detta innebär att vi bör flytta fokus från trygghet i anställningen till trygghet i arbetslivet, för att stärka individen i alla situationer i arbetslivet, utan att försämra anställningstryggheten.

Ett arbete är grundläggande för att få en inkomst och ger möjlighet och makt att fatta beslut som rör det egna livet. För den ökande gruppen med tidsbegränsade anställningar, och därmed mer oförutsägbara inkomster, är livet svårare att planera.

Tryggheten att ha ett jobb kräver också det omvända – trygghet om arbetslöshet eller sjukdom uppstår. Det ekonomiska skyddet måste vara på en sådan nivå att den individ som drabbas inte tappar kontrollen över sitt yrkes- och privatliv.

Hur attityden till sjukskrivna är bland företagsledare visar tydligt den undersökning som opinionsinstitutet Skop lät göra 2005, där sex av tio arbetsgivare var negativa till att anställa sjukskrivna.

För mer än tio år sedan var det mer gynnsamt att bli förtidspensionerad, då inkomsten var 15–20 procent lägre än arbetsinkomsten.

De som förtidspensionerades för tio år sedan har däremot i princip haft en standardökning på noll procent, så som systemet i dag är konstruerat.

Detta innebär att personens inkomst nu är uppemot 40 procent lägre i jämförelse med före detta arbetskamrater som kunnat fortsätta att arbeta.

Till detta kommer de förändringar som blir följden av det systemskifte som den borgerliga alliansen redan påbörjat, och som kommer att slå hårdast mot dem som står utanför arbetslivet.

Hur påverkar denna bild de ställningstaganden som ST kommer att behöva göra framöver?

ST har ju valt att profilera sig hårt som arbetsplatsfacket för alla. Jag tror att vi även måste fokusera mer på frågeställningar som rör arbetslivet som helhet, att ST jobbar för att stärka individen i alla situationer, se till att fler får fast jobb.

Vi kan inte uppfattas som facket som bara intresserar oss för det som händer under de åtta timmar man befinner sig på arbetsplatsen.

Frågor som att få livspusslet att gå ihop, att kunna kombinera arbete med familj/privatliv, är i högsta grad en jämställdhetsfråga. Att nå framsteg på detta område kräver att facket engagerar sig än mer i samhällsdebatten.

Självklart ska facket vara närvarande på arbetsplatserna för att ställa krav på arbetsgivaren. Vi ska använda vår möjlighet till inflytande över verksamheten för att stödja individen. Men den senaste tidens politiska utspel om försämringar av olika trygghetssystem visar tydligt att vi måste engagera oss mer även i den debatten.

Detta är dessvärre bara början. Nu ifrågasätts också vilken roll staten ska ha – om vi via skatteintäkter ska finansiera samhällsservice, eller om man själv efter egen betalningsförmåga genom avgifter ska få stå för delar av denna service.

Jag är övertygad om att facket måste lyfta fram dessa värderingsfrågor, som
i grunden handlar om vilket samhälle vi vill ha i framtiden. Facket har historiskt stått för solidaritet, att stå upp för de svaga, att bekämpa orättvisor. Vi får inte tappa bort varför facket en gång kom till, vilken grundsyn vi stod för då.

Jag är också övertygad om att dessa ideologiska frågeställningar är nog så rekryterande bland dagens unga. Tittar man på de föreningar som många unga väljer att bli medlemmar i är de ofta präglade av en solidarisk människo- och samhällssyn.

Facket får inte uppfattas som enbart ett försäkringsalternativ, det finns andra aktörer som klarar av den uppgiften bättre. Ett utmärkt tillfälle att diskutera dessa för ST avgörande frågor blir på vår kommande kongress nästa år.

Lars Hedin

Förbundsstyrelseledamot i Fackförbundet ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA