Nya löntagarfonder kan ge tryggare framtid

DEBATT: LÖNTAGARFONDER2009-01-13

Återuppliva idén om löntagarfonder - i en modifierad form. Det kan vara en väg till en tryggare framtid, skriver Patrik Wikström

Hela det ekonomiska landskapet befinner sig nu rejält i gungning. Den internationella finansmarknadens sammanbrott sammanfaller med industrikrisen och varslen på Volvo Personvagnar i Göteborg. Den ekonomiska krisen sprider sig som ringar på vattnet till arbetsmarknaden och problemet blir på så sätt politiskt.

I boken Makten över marknaden skildrar Svante Nycander förhållandet mellan staten, arbetsgivarna och fackföreningarna under mer än hundra år. Nycander ställer två maktsfärer, politik och marknad, mot varandra. Intressemotsättningen mellan arbetsgivare och fackföreningar är en central dimension i svensk politik. Den svenska arbetsmarknadsmodellen, med fria parter på arbetsmarknaden, bygger på samförstånd och respekt för varandras roller. Det har gynnat både svenskt näringsliv
och löntagarna. Detta förhållande håller nu på att ändras. 

Sverige har sedan valet 2006 en borgerlig regering. Regeringens arbetsmarknadspolitik förefaller baserad på föreställningen att större inkomstskillnader ger en högre sysselsättningsgrad. Den är också inriktad på att försvaga löntagarnas position på arbetsmarknaden genom att försvaga fackföreningsrörelsen. Regeringen har gjort kraftiga nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen samt försämrat arbetsrätten. Arbetslöshetsförsäkringen har gjorts sämre med en kraftigt sänkt ersättningsnivå och det har också blivit svårare att kvalificera sig för a-kassa. Därför har över en halv miljon människor lämnat a-kassan och står därmed utan skydd vid eventuell arbetslöshet.

En viktig roll i denna politik innehas av kollektivavtalen. Om kollektivavtalen skulle försvinna så skulle arbetsgivaren få rätt att ingå individuella avtal med löntagaren som kan vara lägre än kollektivavtalet. En politik som vill försvaga facket ska slå mot själva hjärtat i den fackliga rörelsen, och det är medlemskapet. A-kassornas och även fackens medlemsantal har minskat, till följd av de lägre ersättningsnivåerna i a-kassan, vilket gjort att deras förhandlingsposition blivit betydligt svagare.

Vad kan fackföreningsrörelsen göra för att motverka sin egen försvagning i den svenska arbetsmarknadsmodellen? En tänkbar väg är att modernisera föreningarna och göra medlemskapet attraktivt för löntagarna. Facket
behöver utifrån ideologiska och praktiska inspirationskällor finna en ny vision.

En idé som faktiskt skulle kunna förtjäna att återupplivas är de gamla löntagarfonderna. Rudolf Meidners skapelse hade kanske kunnat ge
fackföreningarna en större ekonomisk makt att sätta mot arbetsgivarna.

Facket skulle ha kunnat agera motvikt och ställa krav på företagen. Om företagets vd exempelvis skulle ta ut en fallskärm på 6 miljoner så skulle facket ha en kapitalersättning motsvarande 3 miljoner till sina fonder för löntagarna. Det är inte omöjligt att detta dels skulle få till effekt att bonusutbetalningar i högre grad undveks, samt att de i de fall de trots allt utbetalades också kom löntagarna till del. Detta skulle kunna ge en positiv effekt inte minst för konsumtionen. En person med 6 privata miljoner spenderar sannolikt både mindre – och endast med egenintresse framför ögonen – än många som solidariskt delar på 3 miljoner.

En modifiering av löntagarfondmodellen skulle innebära en utökning och en spridning av ägarinnehavet. Fondomfördelningen skulle inte bara gälla för de 45 procent av befolkningen som får lön för arbete utan även omfatta de 55 procent av vilka många får sin inkomst genom exempelvis arbetslöshetsersättning, sjukersättning, pension och förtidspension.

Det är viktigt att förtydliga att situationen är ganska komplex för
vissa av de 55 procenten. Till exempel får barn och unga sin försörjning både genom sina föräldrar och genom till exempel studiebidrag. En skattesänkning till en arbetande förälder äts då upp av en motsvarande sänkning av studiebidrag eller barnbidrag när skatteunderlaget minskar.

Fackföreningsrörelsen skulle kanske ta till sig den nygamla idén om löntagarfonder och se dess utvecklingspotential. Den skulle kunna utgöra en väg in i en tryggare framtid.

Patrik Wikström
Örebro

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Helge Räihä (ej verifierad) tors, 01/15/2009 - 19:38
Patrik Wikströms uppmaning om att återuppväcka och vidareutveckla tanken om löntagarfonderna är högst motiverad i dagens ekonomiska läge. Det känns verkligen att man kastat ut barnet med badvattnet.Också möjligheten till en breddningen av perspektivet är definitivt värt att beakta.

Helge Räihä
Inlagt av Patrik Wikström (ej verifierad) ons, 01/28/2009 - 16:47
Det vore utmärkt om socialdemokraterna och LO återuppväckte och vidareutvecklade tanken om löntagarfonderna. I dag saknas det en saklig debatt kring frågan om kollektiv kapitalbildning, trots att den var en central fråga i samband med riksdagsvalen under 1970- och 1980-talen i Sverige. Det kapitalistiska system som nu finns förefaller ha holkat ur värdet på kapitalet till den grad att löntagarnas intressen inte längre kan tillvaratas. Det är här som löntagarfonderna skulle ha en funktion i det ekonomiska systemet. Om löntagarna hade haft tillgång till löntagarfonder, med ackumulerat kapital i form av pengar och aktier, hade de antagligen haft en annan och starkare maktbas. För löntagarna borde det vara viktigt att fundera över hur vinster ska, och bör, fördelas mellan arbetsgivare och anställda, från de i låg position till företagsledning. Vem som ska tjäna på det mervärde som företagen producerar är en tidlös fråga.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA