Outsourcing hot mot IT-säkerheten

DEBATT: OUTSOURCING2015-04-15

Vid outsourcing kan myndigheter knappast ha full kontroll över var och av vem som deras känsliga uppgifter hanteras,skriver Bengt Hermansson IT-säkerhetsansvarig.

Av:  Bengt Hermansson

Jag läste med intresse i Publikt om myndigheters outsourcing. Rapporteringen förbiser dock en mycket allvarlig risk med outsourcing, den bristande informations­säkerheten kring de oftast sekretessbelagda uppgifter som myndigheter och kommuner hanterar i sina IT-system.

Genom att enbart låta ekonomer och HR-personal, som vanligen saknar kompetens inom informationssäkerhet, formulera kraven vid upphandling av outsourcad IT-drift uppstår ofta problem kring sekretess, spårbarhet och tillgänglighet vid informationshanteringen.

IT-säkerhet är svårt och dyrt att upprätthålla inom den egna organisationen. Det verkar alltså finnas möjlighet att spara genom att prioritera ned säkerheten. Vid outsourcing kan myndigheter dock knappast ha full kontroll över var och av vem som deras känsliga uppgifter hanteras. IT-leverantören har ibland i sin tur underleverantörer som sköter själva driften. Driften kan dessutom ske i ett låglöneland med helt annan lagstiftning.

När sedan avtalsperioden är slut, hur hanteras då uppgifterna? Kan vi lita på att de raderas och inte säljs vidare? Med de ständiga leverantörsbyten som lagen om offentlig upphandling leder till sprids dessutom uppgifter ut på många olika leverantörer och deras IT-administrativa personal.

Enligt en undersökning har näringslivet börjat gå tillbaka till IT-drift i egen regi, sannolikt på grund av de spektakulära driftstörningar som inträffat den senaste tiden och att man upptäckt att så kallad cost of ownership inte blivit lägre.

De informations- och IT-säkerhetsrelaterade problemen med outsourcing visar på vikten av att inte enbart se till de kortsiktiga ekonomiska fördelar som den kan synas medföra.

Bengt Hermansson

IT-Säkerhetsansvarig

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA