Outsourcing kräver ökad kontroll

OUTSOURCING2015-03-17

Sedan slutet av 80-talet har staten lagt ut allt mer kärnverksamhet på entreprenad. ”Strävan efter konkurrens har blivit central. Men det finns en risk att myndigheterna förlorar egen kompetens när man outsourcar”, säger Peter Ehn på Statskontoret, som skrivit en rapport om frågan.

Nyligen beslutade Arbetsförmedlingen att avsluta verksamheten med privata etableringslotsar, som hjälper nyanlända invandrare in i samhället och arbetslivet. Arbetsförmedlingen hade fått många signaler om oseriös och brottslig verksamhet bland lotsarna.

Risken fanns inbyggd i modellen, menar Peter Ehn, utredare på Statskontoret, som granskat statens outsourcing av tjänster i kärnverksamheten.

– Grundtanken i ett valfrihetssystem är att brukarna har en förförståelse för systemet och kan fatta välinformerade beslut. Det kan man kanske inte räkna med bland nyanlända invandrare.

Arbetsförmedlingens köp av tjänsten etableringslots är ett exempel på politiskt beslutad outsourcing. Det var den förra regeringen som införde modellen med lotsar. Vanligare är att myndigheter köper in tjänster i kärnverksamheten för att de fått uppdrag som de inte klarar utan extern hjälp. Exempelvis hade Skolverket tidigare personal från bemanningsföretag som arbetade med lärarlegitimationer.

Ett annat motiv för entreprenader kan vara att få in ny kunskap i organisationen. Det finns en baksida med det, anser Peter Ehn.

– Om du upphandlar mycket kompetens riskerar du att den egna personalens kompetens sjunker. Man måste behålla kunskap inom myndigheten för att vara en bra beställare.

Vanligast är ändå att outsourca i syfte att spara pengar, men även det kan vara problematiskt.

– Om du för in profitintresse i offentlig verksamhet kan den bli mer effektiv. Men du måste också kontrollera mera, eftersom vinstintresset är ett starkt incitament som kan leda fel. Och kontroller är inte gratis.

Statskontorets rapport mynnar ut i rådet att myndigheterna bör tänka efter innan de väljer att outsourca. De bör bland annat fundera över vilka krav på styrning det ställer, hur den egna kompetensen säkerställs och om det finns risk att andra värden äventyras om man lägger ut kärnverksamhet av ekonomiska skäl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA